A béketerve szerint a kormánynak április 10-ig vissza kell vonnia csapatait

Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának szíriai béketerve szerint a kormánynak április 10-ig vissza kell vonnia csapatait és nehézfegyvereit minden településről – emlékeztetett hétfőn a határidőre Gennagyij Gatyilov külügyminiszter-helyettes.

 

Az orosz külügyi vezető egy moszkvai konferencián nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a Moszkva által támogatott Annan-terv azt is kimondja, hogy a kormánycsapatok visszavonulásától számított 48 órán belül az egymással szemben álló feleknek minden erőszakos cselekményt be kell szüntetniük és le kell tenniük a fegyvert. 

Gatyilov a hírt kommentálva, miszerint szíriai ellenzék elutasította, hogy írásos biztosítékot adjon a kormányzatnak arra, hogy leteszi a fegyvert, kijelentette: ” Van egy Annan-terv konkrét pontokkal, amelyet teljes mértékben támogatunk”. 

Moszkva aktívan együttműködik Damaszkusszal annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb megkezdődjön a politikai rendezési folyamat – hangoztatta az orosz külügyminiszter-helyettes. 

Megismételte a Kreml álláspontját, miszerint Szíria szuverenitását tiszteletben tartva és az erőszak beszüntetésével kell a rendezésnek végbemennie. 

Gatyilov elmondta, hogy Moszkvában fontolgatják orosz megfigyelők Szíriába küldését. Emlékeztetett rá, hogy az ENSZ megfigyelői missziójáról még folyik az egyeztetés, hogy annak összetétele, felhatalmazása valamennyi fél számára elfogadható legyen 

Moszkvába várják Valid Muallem szíriai külügyminisztert, aki kedden a válság rendezéséről tárgyal Szergej Lavrovval, az orosz diplomácia vezetőjével. Riad Haddad, Szíria moszkvai nagykövete az Interfax hírügynökségnek cáfolta, hogy a külügyminiszter látogatása összefüggésben lenne a szíriai ellenzék április 17-18-ra tervezett moszkvai tárgyalásaival. 

A szíriai nagykövet az Interfax orosz hírügynökségnek adott exkluzív interjúban azt is elutasította, hogy Szíria területén iráni különleges alakulat tevékenykedne. Azt állította ugyanakkor, hogy kormányának tudomása szerint a szíriai ellenzék izraeli fegyverekkel rendelkezik, amelyeket Törökországon és Libanonon keresztül juttatnak el számára.