Asztalos Károly rabbivá avatásán az Országos-Rabbiképző-Zsidó Egyetemen

Dr. Feldmájer Péter a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének beszéde Asztalos Károly rabbivá avatásán az Országos-Rabbiképző-Zsidó Egyetemen, amely 2011. szeptember 18-án vasárnap hangzott el.
Ünneplő Gyülekezet! Hölgyeim és Uraim!
Engedjék meg, hogy mindannyiuknak megköszönjem, hogy eljöttek a magyarországi zsidóság e ritka ünnepére.

Különösen nagy megtiszteltetés, hogy körünkben üdvözölhetem Semjén Zsolt első miniszterelnök-helyettes urat, akik köztudomásúan mélyen vallásos ember, és nem ismeretlenek előtte a Tóra szavai.

Nagy tisztelettel üdvözlöm dr. Fónagy János urat, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium politikai államtitkárát, a kerület országgyűlési képviselőjét, aki biztos itt lenne velünk akkor is, ha nem töltene be magas állami tisztséget, hiszen sokat dolgoztunk együtt a zsidóság érdekében, és most érkezett vissza Washingtonból, a Zsidó Parlamenti Képviselők Nemzetközi Tanácskozásáról, és köszöntöm kedves feleségét.

Köszöntöm Kocsis Máté urat, Budapest VIII. kerületének polgármesterét, országgyűlési képviselőt, aki számtalan teendőjét félretéve eljött közénk.

Egy iskolát elvégezni mindig nehéz, és különösen nehéz eleget tenni a Rabbiképző követelményeinek. Hosszú idő kell ahhoz, hogy valaki el tudja sajátítani nemcsak a több ezer érves hagyományt, és a Tórához kapcsolódó, szinte kimeríthetetlen tudást, és egyben megtanulja a modern korhoz tartozó tudományokat is. Mindkettőhöz talán egy-egy egész ember kellene, a kettőt együtt megtanulni szinte lehetetlen.

Asztalos Károly letette vizsgáit, nekiindult a zsidó tudomány hatalmas hegyének, s bizonyítványa azt bizonyítja, hogy hatalmas erőfeszítéssel feljutott a csúcsra. A mai napon átveheti tanáraitól, a tudós rabbiktól oklevelét.

Régen a soah előtt is nehéz volt rabbivá válni, de akkor más idők jártak, jóval többen éreztek elhivatottságot, hogy vallási vezetői legyenek egy-egy zsinagógának.

Bármilyen tudást is sajátít el valaki, bármilyen nagy tudóssá is lesz, az kevés egy rabbinak. Az kevés ahhoz, hogy valaki a szó igazi értelmében RAV legyen, olyan tanító, aki képes átadni a holt betűkben lévő lelket, aki képes magához vonzani, és ott tartani a zsidó embereket.

Hivatástudat kell hozzá! Hivatástudat, és végtelen türelem.

Tudnunk kell, a rabbi hivatása, a lelki vezető tisztsége tele van kudarcokkal, – mint az élet általában – , és csak a Jóteremtőbe vetett hit, és a kitartás az, ami ha ritkán is, de meghozza gyümölcsét, s felragyog néha az öröm fénye.

Most, e magasztos pillanatban elmondhatjuk reményünket. Reményünket az Örökkévalóban, hogy elég erőt ad Asztalos Károly úrnak, hogy betöltse magasztos hivatását. Hivatását, hogy tovább adja őseink hitét! Őrizze meg a magyarországi zsidóság hagyományait, hogy évtizedek múlva is úgy tudjunk imádkozni zsinagógáinkban, ahogy azt apáink, nagyapáink, és dédapáink tették megőrizve, a Ferenc József Országos-Rabbiképző Intézet évszázados hagyományát!

Legyen tanítója a kisgyermekeknek, oktassa őket az Alef-Bészre, a héber betűvetésre! Legyen lelki társa, és barátja a fiatal zsidó fiúknak, és lányoknak, nevelje őket szeretetre, és szolidaritásra egymás -, és a zsidó nép iránt, a szülőföld megbecsülésére, az anyanyelvünk művelésére, arra, hogy őrizzék meg hitüket az Örökkévalóban, hogy forduljanak mindig büszkeséggel, és féltő szeretettel Izrael és örök fővárosa Jeruzsálem felé.

Legyen együtt az ifjú szerelmesekkel, a menyegzői sátor alatt, adjon nekik tanítást, amely elkíséri őket egész házaséletükben. Segítse őket, hogy gyermekeiket felvetessék Ábrahám szövetségébe, és eljöhessen egy újabb zsidó nemzedék.

Védje és óvja az idős, beteg embereket, nyújtson segítséget a szegényeknek, az éhezőknek, vigasztalja őket elesettségükben. Kísérje el híveit a születéstől a végső pillanatig, amikor a föld befogadja őket, nyújtson vigaszt bánatukban a gyászolóknak.

Hiszem, hogy Asztalos Károly rabbi úr képes erre, s az ifjú rabbinemzedék egyik kiválósága lesz.

Kívánom, hogy a Rabbi úr mielőbb találja meg azt a helyet, ahol a közösség szívesen fogadja őt, és ahol ő is jól érzi magát. Virágoztassa fel azt a helyet, vonzza oda a közelből, s távolból a híveket, azokat, akik a szombat békéjére, és a zsinagóga csendjére, és vagy éppen zajára vágynak.

Adja az Örökkévaló, hogy ez így legyen, így lehessen.

Ámen.

Forrás: Mazsihisz