Bér lakásáradat indul Jeruzsálemben

Éli Jisáj izraeli belügyminiszter megadta a végső jóváhagyást 1600 lakás építésére a jeruzsálemi Ramat-Slómó negyedben – közölte  a minisztérium szóvivője. A PNH elítélte a döntést.

Benjámin Netanjahu kormányfő hivatala tudott az építési tervek előrehaladásáról. A miniszternek szándékában áll „még a közeli napokban” jóváhagyni további kétezer, illetve 600 lakás építését a szintén a jeruzsálemi Givat-Hamatosz és Piszgat-Zeév zsidó negyedekben. Más forrás szerint összesen 2700 lakás épülne a két helyszínen.

A palesztinok tiltakoznak a lakásépítések ellen
Forrás: MTI/EPA

A tervek jóváhagyásának „oka az izraeli gazdasági válság, és segíteni fog azoknak, akik építési telket keresnek Jeruzsálemben” – tette hozzá a szóvivő, célozva ezzel az Izraelben július közepe óta zajló nagy tiltakozási hullámra a lakásárak szédítő emelkedése miatt. „Mindebben semmi politika sincs, ez csak gazdasági kérdés” – bizonygatta. Az építkezések terve felháborítja a palesztinokat, akik jövendő államuk fővárosának tekintik Jeruzsálem keleti, nagyrészt arabok lakta szektorát. A keleti városrészt Izrael az 1967. júniusi háborúban foglalta  vissza , majd bekebelezte.

 
Forrás: AP/Sebastian Scheiner

Netanjahu reményei szerint a lakásépítések felgyorsulása idővel az árak csökkenését eredményezheti. A most jóváhagyott tervek megvalósítása azonban valószínűleg csak évek múlva kezdődhet el a szükséges engedélyezési eljárások miatt.