Hamában óriástüntetés

1982-ben Aszád apja húszezer embert mészárolt le egy felkelés során – a múlt héten tankok vették körbe.


A hadsereg erőszakos fellépése ellenére is több százezres tüntetések kezdődtek a szíriai Hamában, amit csütörtökön az amerikai és a francia nagykövet is felkeresett. A szíriai belügyminisztérium szerint az amerikai nagykövet tüzeli a tüntetőket.

Több tízezren, egyes jelentések szerint közel félmillióan vonultak az utcára a szíriai Hamában Bassár el-Aszád rezsimje ellen tiltakozva. A városban a pénteki imádság után kezdődtek a tüntetések, amelyen a kormányzat által elhatározott párbeszéd-konferencia ellen tiltakoznak.

A várost – ahol 1982-ben Aszád apja húszezer embert mészárolt le egy felkelés során – a múlt héten tankok vették körbe. Azóta legalább 22 embert lőtek agyon a rendfenntartók.

A leszámolás ellenére is hatalmas tömeg gyűlt össze pénteken, az AFP Rami Abdul Rahmanra, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelője nevű civil szervezet képviselőjére hivatkozó jelentése szerint 450 ezren tüntetnek.

Az AP szemtanúkra hivatkozó jelentése szerint sokan olajágakat lengetnek, a tömeg pedig azt skandálja, hogy csak Allah előtt hajolnak meg.

Az amerikai és a francia nagykövet csütörtökön felkereste a várost, de még a pénteki imádság előtt távoztak. A szíriai vezetés szerint a követek előre be nem jelentett utazása bevatkozás a szíriai belügyekbe. „A minisztériumot meglepte, hogy az amerikai nagykövet Hamába látogatott a diplomáciai normákat megsértve és a szabotőrök által felállított útblokádot kikerülve” – áll a szír belügyminisztérium rejtélyes üzenetében. A nagykövetet azzal gyanúsítják, hogy „számos szabotőrrel tárgyalt, és erőszakra, tiltakozásra és a párbeszéd elutasítására biztatta őket”.