Hogy kicsoda Láng György?

 A neve a legtöbbek számára talán a Tamást-emplom karnagya című Bach-életrajz,



Hogy kicsoda Láng György? A neve a legtöbbek számára talán a Tamás-templom karnagya című Bach-életrajz, esetleg Botticelliről írt monografikus igényű regény kapcsán lehet ismerős. Azt már talán kevesebben tudják, hogy Kodály tanítványa volt a Zeneművészeti Főiskolán, karnagyként és zeneszerzőként szerezte diplomáját. Pályájába a háború szólt bele drasztikusan, de a haláltáborban sem hagyta el életkedve: lapot szerkesztett.


Hogy kicsoda Láng György? A neve a legtöbbek számára talán a Tamást-emplom karnagya című Bach-életrajz, esetleg Botticelliről írt monografikus igényű regény kapcsán lehet ismerős. Azt már talán kevesebben tudják, hogy Kodály tanítványa volt a Zeneművészeti Főiskolán, karnagyként és zeneszerzőként szerezte diplomáját. Pályájába a háború szólt bele drasztikusan, de a haláltáborban sem hagyta el életkedve: lapot szerkesztett. Az „Alpenjager Tábor” volt az egyetlen deportációs újság. Túlélte a háborút. Az ötvenes években sem lankadt szervezőkedve, énekkarokat gründolt, előadásokat tartott zenei és képzőművészeti témákban. Az őt ért politikai támadások miatt azonban nem tudott kiteljesedni a karrierje. Olvassuk: bárzongoristaként dolgozott, hogy eltartsa a családját, szabadidejében pedig írt és komponált. Kamaraművei mellett Concerto Ebraico című hegedűversenyét tartják legjelentősebb alkotásának – a zsidó motívumokkal operáló darabot lényegében a deportációs vonaton írta. Örök, javíthatatlan optimista volt.

l__ng_concertoebraico.jpg

Koncerttermi ősbemutató – így jellemezhető a székesfehérvári Vörösmarty Színházban június 6-án megrendezendő koncert, amelyen épp a legfontosabbnak tartott Concerto Ebraico csendül majd fel, a szólista Szabadi Vilmos, a karmester Drahos Béla lesz. Jogos a kérdés: hogyhogy csak most mutatják be a több mint hatvan éve született darabot? Igazság szerint nem „igazi” premier ez, hiszen 1993-ban már elhangzott a mű a Magyar Televízióban, és a kapcsolás nyomán Izraelben is, csakhogy az „tévés koncert” volt, közönség nélkül. (Hanglemezen egyébként meg is jelentette a darabot a Hungaroton, 1998-ban.)
Akkor a rádiózenekar játszotta a Concerto Ebraicót, amelynek húsz évig első fuvolása volt a mostani karmester, Drahos Béla is. Csakhogy a sors úgy hozta, aznap éppen váltótársa zenélt. De azért meghallgatta a koncertet, és megfogta a mű rendkívüli mélysége, áramlása. A fiatal fuvolistában akkor még nem tisztult le a kép: ez a Láng György ugyanaz a Láng György, aki A Tamás-templom karnagyát is írta. Erre sok-sok évet kellett várni.

 

 

Csider István Zoltán / Forrás: Népszabadság