Megnyílt a felújított Goldmark Terem

 

G. Dénes György emlékesttel nyílt  meg május 10-én a közönség előtt a Pesti Zsidó Negyed legendás Goldmark Terme,


Megnyílt a felújított Goldmark Terem 

 

G. Dénes György emlékesttel nyílt  meg május 10-én a közönség előtt a Pesti Zsidó Negyed legendás Goldmark Terme, amelyet a harmincas évek végén a kiváló színházi ember, Bálint Lajos a „száműzöttek szigetének” nevezett, nem ok nélkül.

A május 10-i gálakoncerttel – amelyen olyan népszerű művészek léptek fel többek között, mint Polyák Lilla, Homonnay Zsolt, Kállay Bori, Fésüs Nelly és Bodrogi Gyula – nem csak a tíz esztendővel ezelőtt elhunyt nagyszerű szövegíró emléke előtt tisztelegtek, de emlékeztek számos kiváló művészre, akik valaha ugyan ebben a teremben arattak nagy sikereket.

Amikor zsidó művészek már nem kaphattak szerződést színházakban, akkor valódi társulat szerveződött a Goldmark Teremben, Beregi Oszkár vezetésével, amelynek olyan jeles tagjai voltak, mint Mányai Lajos, Pártos Erzsi, Ernster Dezső, Komor Vilmos, Rádai Imre vagy Salamon Béla.

Budapesti Zsidó Hitközség megújult Goldmark Terme, amely funkcióját tekintve a jövőben turisztikai és kulturális központként működik majd, a Dohány utcai zsinagóga mögött, a Wesselényi utca 7. szám alatt várja a látogatókat.

Az Európai Unió támogatásával megvalósított fejlesztés nem csak a terem felújítását jelentette, hanem számos új turisztikai szolgáltatás is megvalósul a XXI. Század színvonalán. Júniustól a Magyar Zsidó Levéltár állandó kiállítása mutatja be a Pesti Zsidó Negyed történetét a terem hátsó részében, az első emeleten pedig az új családfa kutató központ vár minden érdeklődőt, ahol a Magyar Zsidó Levéltárban őrzött eredeti dokumentumok mellett a kutatást segítő adatbázisok, kézikönyvtár és tapasztalt, több nyelven beszélő munkatársak várják az érdeklődőket.

 A földszinti látványraktárban pedig a vidéki közösségek megmaradt iratanyaga lesz látható.

A jelentős fejlesztés nyomán új munkahelyek jönnek létre, de a Goldmark Terem felújításával a Budapestre látogató turisták számára is újabb látnivalókat kínál a Pesti Zsidó Negyed.

A kiállítás és a terem a Dohány utcai zsinagóga nyitvatartási idejével megegyezően tart majd nyitva.