Izraelben a „függetlenség napját” ünneplik,

az arabok a „katasztrófa napját” tartják

 


Izrael kedden ünnepelte létrejöttének 63. évfordulóját, miközben arab lakóinak ezrei a „nakba”, a katasztrófa napjaként emlékeztek meg a zsidó állam megalakulásáról.

 Izraelben minden évben a zsidó naptár szerinti függetlenség napján emlékeznek meg arról, hogy 1948. május 14-én Tel-Avivban kikiáltották Izrael államot. Az izraeli arabok és a palesztinok pedig annak évfordulója környékén tartják meg a nakba napját, hogy
1948. május 15-én megszűnt Palesztinában a brit mandátum.
 A légi és haditengerészeti parádéval kísért izraeli nemzeti ünnep hétfő este kezdődött a nyugat-jeruzsálemi Herzl-hegyen Benjámin Netanjahu kormányfő és számos más politikai vezető jelenlétében.
 Simon Peresz elnök egy kedden kiadott hivatalos közleményben arra szólította fel az izraeli ifjúságot, hogy „munkálkodjék a békéért, a demokratikus Izraelért egy demokratikus Közel-Keleten, olyan Izraelért, amelynek minden polgára egyenlő elbánásban részesül vallási vagy nemzeti hovatartozás szerinti megkülönböztetés
nélkül”.
 Az államfő az ünnep alkalmából üdvözlő üzenetet kapott többek között Barack Obama amerikai, Dmitrij Medvegyev orosz és Nicolas Sarkozy francia elnöktől, valamint XVI. Benedek pápától.