Tátsd a szád! Zsidó gasztronómiai fesztivál a Gozsdu Udvarban

Egy hét alatt összeérnek az ízek

 


 

Idén már harmadszorra lesz zsidó gasztronómiai fesztivál a Gozsdu Udvarban. November 14-től 21-ig hét teljes napon át uralják a Gozsdut a tradicionális mellett a modern zsidó konyha ízei és illatai. Maceszgombóc, sólet, gefillte fis, flódni, kugli, Hámántáska, cimesz, kindli, hummusz; a Tátsd a szád! Fesztivál után mind finoman ismerős lesz.

AZ ESEMÉNY

A Judafest egy programsorozat, amely a zsidó kultúra, azon belül a zene, a színház, a képző-, és iparművészet zsidó vonatkozású jelenkori irányvonalaival ismerteti meg a közönséget.  Az események során a művészeti ágak széles skáláját felhasználva biztosítja, hogy mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelő programokat.
A Judafest Magyarországon, magyar közönségnek szól, ezért kiemelt helyen foglalkozik a magyar zsidó alkotók műveivel, előadásával, az őket érintő eseményekkel, problémákkal.
A Judafest szorozat az élő, modern zsidóságot képviseli, vidám, tartalmas kikapcsolódási lehetőség. A rendezvénysorozat következő eseménye a zsidó ételekkel foglalkozik. Egy egész hetet szánunk arra, hogy bemutassuk a lehető legszélesebb spektrumát a zsidó ételeknek, étkezési szokásoknak és az őket körülvevő kultúrkörnek. A rendezvény a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek tartalmas szórakozást kíván nyújtani.

A fesztivál nyitónapján az ízkavalkád mellett színes programok is várják az érdeklődőket. A zsidó étkektől illatozó passzázsban a zenei aláfestést a Liszt Ferenc  Zeneművészeti Egyetem Largo Egyesületének utcazenészei gitáron, klarinéton, tangóharmónikán húzzák és fújják, valamint fellép Meir Hermon izraeli énekes-gitáros művész is. Az eseményeket és a kínált ételeket folytonos kommentárral és kéretlen kritikával illetik majd a ’Nénik a gangon’ produkció művészei: Klári garantált rosszindulattól fűtve okoskodni, Zsuzsi mindenért aggódni, Eszterke pedig részletesen kíváncsiskodni fog. Katlan Tóni látványkonyhájában elsőként Raj Ráhel, egy igazi jiddise máme avatja be a nagyérdeműt a zsidó háziasszonykodás fortélyaiba, majd minden nap más és más gastroblogger főzi meg kedvenc zsidó ételeit. A zsidó gasztronómia mindenhol utolér majd a rendezvényen, hiszen egy élő ’Gourmet-robot’, azaz egy ínyencségeket osztó ételautomata járja majd a Gozsdu Udvart; érdemes lesz készenlétben tartani az aprópénzt. Főzhetünk még együtt Tiborral, az óriásszakáccsal, a „Célkóstolóban’ jutalom jár a jól működő ízlelőbimbókért, a kibuc élménykiállításon kipróbálhatjuk, hogy milyen az íze a közös munkával készült ételnek és lesz még mindenféle vásári mulatság. A rendezvényen az ’Üres asztal’ várja a látogatók élelmiszeradományait, melyeket jótékonysági célra ajánlunk fel. A gyerekközönség sem unatkozhat, őket játszóház, ételes, italos kézműveskedés, társasjátékok, meseállomás és meglepetés koncert várja.

 

BreuerPress-info