2011 januártól egykulcsos személyi jövedelemadó lesz Magyarországon

Januártól Magyarország átáll az egykulcsos személyi jövedelemadóra, hogy az átállás hány évet vesz igénybe, az egy másik kérdés – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök egy hétfő esti televíziós műsorban, cáfolva az új adórendszer elhalasztásáról szóló információkat.


Az MTV „Az este” című műsorában a miniszterelnök elmondta: az új adórendszer családokat támogató adórendszer lesz, minden idők legalacsonyabb adókulcsával, amitől az várható, hogy a magyar gazdaságot Közép-Európa legversenyképesebb gazdaságává teszi, „de legalábbis nagy lépést teszünk ezen az úton”.

Az új Széchenyi-tervet szerdán, egy vállalkozói fórum keretében ismerteti a kormányzat – jelezte Orbán Viktor.
A miniszterelnök a televíziós műsorban megismételte: azért kellett elindítania a 29 pontos gazdasági akciótervet, törvénybe iktatni a bankadót, hogy Magyarország tartani tudja a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodásban rögzített 3,8 százalékos államháztartási hiányt.
Jelenleg az a helyzet, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezetek optimistábbak a kormánynál, és azt vallják, hogy a hiány 4,1 százalék lesz, ami már igen közel áll a 3,8 százalékhoz – magyarázta a miniszterelnök.
Az IMF-fel szemben Magyarországnak – a hitel visszafizetése mellett – egyetlen vállalása van, az említett 3,8 százalékos hiánycél betartása, más kérdésben tehát a magyar kormánynak szabad keze van abban, hogy miként – például a bankadó bevezetésével – oldja ezt meg – közölte Orbán Viktor.

„Időközben az Európai Unióban egy számunkra kedvező változás történt, a legutóbbi miniszterelnöki csúcstalálkozóján döntés született egy EU-n belüli gazdasági koordinációról …, s ennek része lesz, hogy októberben megállapodunk: a 27 országnak mikorra kell levinnie arra a bizonyos elvárt három százalékra a költségvetési hiányát…, nekünk is, ami egyben (a piacok számára) biztonságot jelent” – rögzítette a miniszterelnök, azt érzékeltetve, hogy miért nem lesz szüksége Magyarországnak újabb IMF-hitelre, azaz extra „biztonsági övre”.

 

MTI / BreuerPress