Meghalt egy volt SS-tag

Meghalt Németországban egy magyar zsidók lemészárlásával gyanúsított volt SS-tag, még mielőtt bíróság elé állíthatták volna.  

 

 

 


    Adolf Storms 90 éves korában halt meg duisburgi otthonában június 28-án. Halálának pontos okát még nem tudják – közölte kedden Andreas Brendel dortmundi ügyész.
    Storms ellen tavaly novemberben emeltek vádat azzal a gyanúval, hogy a náci SS tagjaként 1945 márciusa végén, nem sokkal a II. világháború vége előtt részt vett 58 magyar zsidó munkaszolgálatos lemészárlásában a burgenlandi Németlövő (Deutsch Schützen) faluban. A vádlott, valamint néhány SS-tag társa, akik valamennyien az SS ötödik – „Viking” – páncélos hadosztályában szolgáltak, március 29-én a magyar határhoz közel eső osztrák falu melletti egyik erdős területre tereltek több csoportban legalább 57 munkaszolgálatost. Ott elvették tőlük értéktárgyaikat, egy tömegsír szélére térdepeltették, majd hátulról a sírba lőtték őket. Másnap Storms maga lőtt le egy további zsidót, mert az már nem volt képes menetelni Németlövőről egy másik faluba, Hartbergbe.
    Brendel elmondta: csalódottak amiatt, hogy nem kezdődhetett meg a bírósági tárgyalás Storms ügyében, de az ügyészségnek még azt kellett vizsgálnia, hogy a férfi alkalmas-e a felelősségre vonásra.
    A németlövői mészárlás áldozatainak földi maradványait 1995-ben találta meg a tömegsírban egy ausztriai zsidó szervezet. Később emléktáblát helyeztek el ott.
    A náci bűncselekmények kivizsgálásával megbízott dortmundi ügyészség egyik ügyésze, Ulrich Maass 2008-ban kezdett el nyomozni Storms után, mert egy bécsi egyetemista, később pedig egy egyetemi munkacsoport kutatást végzett a németlövői tömeggyilkosság ügyében. Ők értesítették az ügyészt arról, hogy az egyik gyilkos feltehetőleg Duisburgban él, a városi telefonkönyvben bukkantak rá a nevére.
    A vádlott a háború után amerikai hadifogolytáborba került, de 1946-ban szabadon engedték. Évtizedeken keresztül állomásfőnökként dolgozott egy vasúti pályaudvaron. Megváltoztatta neve írásmódját, ami nyilvánvalóan hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sokáig rejtőzködni tudott.
    Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója elmondta Storms halálhírére reagálva, hogy ez az eset „klasszikus példája” annak a kihívásnak, amellyel a szervezet a náci háborús bűnösök felelősségre vonása során szembesül. „Legalább már nyomoztak ellene, és vádemelés is történt az ügyében” – mondta Zuroff az AP hírügynökségnek adott telefonos interjúban.

 

BreuerPress/MTI/AFP/AP/ANSA