275 helyszínen 400 ezer látogatót várnak

Múzeumok éjszakája

   


 

 “A múzeumoknak olyan felületté kell válniuk, amelyben lehetséges a találkozás a régmúlt mesterek esztétikai üzeneteivel. Ha ezek identitásunk részét képezik, valóban lesz átjárás múltunk és azonosságunk kezdete között” – fogalmazott Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára a Múzeumok éjszakája programsorozatát beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón.
    Az államtitkár szavai szerint a Múzeumok éjszakája rendezvényeinek célja évről-évre kihozni a történelem, a népművészet, a képzőművészet kincseit a hideg üvegvitrinek közül, hogy a múlt tárgyai a jelen élményeivé váljanak és szólítsanak meg minket.
    A programfüzetbe írt köszöntőjében Szőcs Géza kiemelte: az új kormányzat új finanszírozási rendszert és jogszabályi környezetet teremt annak érdekében, hogy sikerüljön megőrizni és továbbfejleszteni a magyar múzeumi rendszer értékeit. Az államtitkár arra is kitért, hogy újragondolják és megerősítik a szaktárca közgyűjteményi pályázati rendszerét, ugyanakkor nagyobb intézményi autonómiát ígért a szakmának.
    Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok éjszakáját. Idén Budapesten 84, vidéken 191 helyszínt kereshetnek fel az érdeklődők.
    A rendezvénynek tavaly a fővárosi Iparművészeti Múzeum volt a leglátogatottabb helyszíne tízezer érdeklődővel. Renner Zsuzsanna, az intézmény főigazgatója elmondta, hogy intézményükben az idei Múzeumok éjszakáján India lesz a főszereplő. Kiállítás nyílik az Indiában élt Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festményeiből, a III. Textilművészeti Triennále anyagából nyíló tárlat pedig száz kortárs iparművész alkotásait vonultatja fel. Lesz továbbá Mitsoura-koncert, indiai táncszínház, iparművészeti vásár, vetítés bollywoodi filmekből, indiai gasztronómia, valamint riksajárat a Hopp Ferenc Múzeumba, ahol indiai mesék és a Calcutta Trió koncertje várja az érdeklődőket.
    A Néprajzi Múzeum Indonéziának szenteli a Múzeumok éjszakáját. Mint Mangasi Sihombing, Indonézia budapesti nagykövete elmondta, lesznek táncosok, és bemutatkoznak az indonéz szigetvilág hagyományos zenéi, ételei, italai. Szombaton utoljára lesz látható a Néprajzi Múzeumban az Aranyba rejtett arcok – aranymaszkok Ázsiából című kiállítás.
    A sajtótájékoztatón kiosztott ajánlóanyagok a szombati fővárosi programok közül kiemelik még többek között a Szépművészeti Múzeum Ión udvarába kicsiknek szervezett programokat, a Magyar Nemzeti Múzeumban a játék- és sportversenyeket, a Magyar Természettudományi Múzeumban látható Noé bárkáját és az ősember barlangját, a Magyar Nemzeti Galériában Kornis Mihály rendhagyó tárlatvezetését, az Országos Széchényi Könyvtár történetét bemutató körsétát, a Tűraktér fény- és árnyjáték vetítését, valamint a Holokauszt Emlékközpont programját, amelyet teljes egészében a labdarúgó-világbajnokság jegyében rendeznek meg.
    Budapesten valamennyi résztvevő múzeum állandó és időszaki kiállítására érvényes szombaton a kibocsájtott karszalag-belépő: ez felnőtteknek 1300, 18 éven aluliaknak 600 forintba kerül, 6 éves kor alatt pedig ingyenes valamennyi program.
    A karszalaggal rendelkezők öt útvonalon is igénybe vehetik a BKV múzeumbuszait, 16 és hajnali 3 óra között pedig a közlekedési vállalat valamennyi menetrendszerinti járatát. A MÁV-Start és a GySEV 50 százalékos kedvezményt biztosít karszalaggal rendelkező utasainak.