Schengenben ünnepelték Schengent



Schengenben ünnepelték Schengent

 Ünnepi megemlékezést tartottak vasárnap a luxemburgi Schengenben abból az alkalomból, hogy 25 évvel ezelőtt ezen az alig ötszáz lelket számláló bortermelő településen írták alá a belső határellenőrzést megszüntető schengeni egyezményt az NSZK, Franciaország és a három benelux állam képviselői.

    A schengeni övezet ma már 25 országra – zömmel európai uniós tagállamokra – terjed ki, köztük Magyarország is részese az akadálytalan határátlépés, vagyis a lényegében teljes mozgásszabadság európai térségének.
    „Huszonöt esztendeje itt írták az európai történelem fontos fejezetét” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a megjelent mintegy háromszáz díszvendég előtt. Ott volt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Henri luxemburgi nagyherceg, valamint több EU-ország külügyminisztere.
    Az 1985-ös aláírásra egészen pontosan június 14-én, a városkán átfutó Mosel folyón horgonyzó Princesse Marie-Astrid hajó fedélzetén került sor. A megemlékezést azért tartották meg már most, 13-án, vasárnap, mert másnap az EU-országok külügyminiszterei egész napos tanácskozást tartanak, történetesen Luxemburgban.