Egy igazán különleges koncert; beszélgetés Vadas Verával


Breuer Péter rádióinterjúja dr. Vadas Verával, a beszélgetés a zsidó vallási felekezet félórája MR1-Kossuth Rádió Halljad Izrael című műsorában hangzott el.


Dr. Vadas Vera: Zsidó Idegenforgalmi és Kulturális Központ, 1997-ben hozta létre a Budapesti Zsidó Hitközség ezt a szervezetet és azt hiszem, hogy a történelmi egyházak között elsőként és egyedülállóként igyekszik a kultúrát és az idegenforgalmat összekapcsolni.

Most a megemlékezések idejét éljük. Meglehet-e emlékezni úgy, hogy a zsinagógában elmondunk egy kádist, illetve úgyis meg lehet emlékezni, hogy elmegyünk egy koncertre. Az egyik természetesen nem helyettesíti a másikat. Verdi: Requiem; Vasúttörténeti Park, miről van itt szó tulajdonképpen?
Egy igazán különleges koncertnek ígérkezik. Már a dátum is önmagáért beszél. Május 9-én este 7 órakor kerül sor erre a koncertre a Vasúttörténeti Parkban. Május 9-e a győzelem napja, és nem véletlen, hogy pont erre a napra tűztük ki a koncertet. A Verdi Requiemje stimmel, de ennek az előadásnak a „Lázadó Requiem” a címe, mert Verdi Requiemjének csodálatos zenéje egy különleges feldolgozásban kerül bemutatásra. Maga a történet Theresienstadtról szól. Theresienstadt az egyik legálszentebb koncentrációs tábor volt Prága mellett, attól északra fekszik a mai Terezin, és Theresienstadt volt az az Sonderlager az a mintatábor, amit azért tartottak fenn a németek, hogy a külvilág felé úgy tűntessék, fel mintha itt emberi módon lehetne élni.
Az olvasók nem láthatják, de Ön ezt teljesen átéli, ha jól értem, akkor a megboldogult édesanyja is ide volt deportálva?
A szüleimet 1944 decemberében deportálták Budapestről az utolsó vagonok egyikével, és először Bergen-Belsenben, majd április 16-án Bergen-Belsentől kétheti utaztatással kerültek Theresienstadtba, mert ugye szorult a hurok a németek körül, és akkor ez volt már az utolsó hely, ahová még össze tudták gyűjteni a különböző táborokból az életben maradt zsidókat. Abban az időszakban, amikor az én szüleim odakerültek Theresienstadtba, akkor ez a tábor már nem ugyanaz volt, mint azokban az években, amikor a Verdi Requiemje bemutatásra került. Hiszen 1943-44-ben, ebben a mintalágerben 16 alkalommal került sor a Requiem bemutatására. Egy fantasztikus zsidó karmester, Rafael Schächter gyűjtötte össze azokat a művészeket, embereket, akiket tulajdonképpen ez éltette. Ez kapcsolta össze őket, valamikori emberi mivoltukkal, hogy újra énekelhettek, újra zenélhettek, és ezek a halálra gyötört, félholt, éhező emberek, esténként próbáltak és énekeltek, és úgy szült az üzenet, hogy amit nem mondhatnak el szóban, azt elmondják zenében. Így tiltakoztak az ellen, hogy a németek rabszolgasorban, kegyetlen körülmények között tartották ezeket az embereket. Sajnos a művészek nagy része Auschwitzba került és gázkamrában végezte, sokukat már a próbák alatt elvitték. Ennek ellenére maradt egy-néhány túlélő. Ez a mostani előadás, amit egyébként egy amerikai karmester Murry Sidlin álmodott meg és ez először 2002-ben Oregonban került bemutatásra, ez a mostani koncert ezeknek a művészeknek állít emléket, és maga a koncert úgy van felépítve, hogy ezekkel az interjúkkal, korabeli felvételekkel van tűzdelve. Egy nemzetközi előadás lesz tulajdonképpen, mert amellett, hogy az amerikai Murry Sidlin hoz magával egy 40 fős amerikai kórust, (méghozzá a Washingtoni Katolikus Egyetem Kórusát), akik az állandó fellépői ennek az előadásnak, magyar részről a MÁV Szimfonikus Zenekar vesz részt. Ez az Angelika leánykórus, és a Honvéd Férfikar, és olyan kitűnő szólistákat tudtunk megszólítani és felkérni erre az előadásra, mint Meláth Andrea, Sümeghi Eszter, Bretz Gábor, Fekete Attila, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy egy csodálatos előadásban lesz része az odalátogatóknak. a drámai részeket, tehát amik prózában hangzanak el, azokat Béres Ilona és Garas Dezső fogja tolmácsolni.
Lesz az embereknek pénze jegyet venni erre a koncertre?
Ezt az előadást ingyenesnek szánjuk, tehát a belépés ingyenes, viszont regisztrálni kell, hiszen a csarnok befogadóképessége azért mégis csak véges. Szeretnénk, ha minél többen eljönnének, ezért is tettük ingyenessé a koncertet. A www.jewinform.hu/terezin weboldalon lehet regisztrálni, és a regisztrációs visszaigazolás képezi a belépőjegyet. Itt szeretném azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a Duna Televízió élőben közvetíti az előadást, és ezért a helyeket, ahogy az már szokásos, élő adásoknál, már fél 7-ig el kell foglalni.
Szó esett arról, hogy hol lehet regisztrálni
Nem véletlen, hogy ezen a honlapon kértük a regisztrációt, mert ez is egy új szolgáltatása a Zsidó Idegenforgalmi Kulturális Központnak. A Tourinformhoz hasonlóan létrehoztunk egy Zsidó információ Központot, ennek neve a JewInform, ahol turisztikai és kulturális információkat adunk teljes nemzeti szinten, de koncentrálunk a zsidó eseményekre, a zsidó látnivalókra. Úgyhogy szeretnénk, ha minél többen ellátogatnának erre a honlapra, és minél több olyan hasznos információt igyekszünk összegyűjteni, amikről már eddig is éreztük, hogy lenne rájuk igény, vagy az emberek szeretnének erre választ kapni.

Ha nem csak a honlapon lehet információkat kapni, hanem élőben is, hol?

A Dohány utcai Zsinagóga előtt, van egy kis pavilon, amire rá is van írva, hogy JewInform, és ott 10-től 6-ig naponta, vasárnap is, élőben is lehet információt kapni, regisztrálni. Akinek nem menne az internet kezelése, azokat kérjük, hogy fáradjanak oda személyesen és a kollegáink a regisztrációt helyettük megteszik.
Ha jól értem természetesen nem csak a koncert ingyenes, hanem a JewInform szolgáltatása is?
Ez természetes, az információ bár aranyat ér, de információt ingyenesen szolgáltatunk.