The Jewish Theater of New York


Két sikeres New York-i évad után a New York-i Zsidó Színház (The Jewish Theater of New York) büszkén jelenti be, hogy az Európa utolsó zsidója című színdarab megkezdi második évadját a nagyhírű varsói Na Woli politikai színházban is Lengyelországban. Ezen kívül Tuvia Tenenbom rendezésében Magyarországon is bemutatja a darabot a Tűzraktér a 2010 májusában rendezendő Művészettel a Diszkrimináció Ellen fesztiválon.
Az Európa utolsó zsidója Jozef történetét meséli el, a lengyel zsidójét, aki egy híres lelkipásztor lányába szerelmes. Egy olyan városban, ahol a „zsidó” szó egyet jelent mindennel ami ronda vagy rossz, Jozef erejét megfeszítve küzd, hogy minden zsidóságot levetkőzzön és alig várja az esküvőt egy jó keresztény lánnyal. De elszabadul a pokol, amikor egy fiatal amerikai mormon, aki azzal a feladattal érkezik, hogy lengyel zsidók elveszett iratait kutassa fel, azt állítja, hogy Jozef valójában egy náci vezető unokája és a lány anyja hithű zsidó. Vajon Jozef, az igazoltan náci, szakít-e a lánnyal? Vagy a lány szakít vele? További bonyodalmak okozója a fiatal mormon, aki szerelembe esik a lánnyal, és hazudhat azért, hogy elnyerje a szívét.
Tuvia Tenenbom a New York-i Zsidó Színház alapító művészeti igazgatója, egy élvonalbeli zsidó színtársulaté, amely az egyetlen angol nyelvű zsidó színház New York City-ben. A Tuvia Tenenbom nevével fémjelzett színházat az olasz Corriere della Sera „a világ leginnovatívabb zsidó színháza”-nak hívta (2006. január 12), őt magát a francia Le Monde „a zsidó színház új formájának megalapítójaként” nevezte meg (2002. február 20).
Tuvia Tenenbom politikai esszéket és kulturális kritikákat is publikál a legelismertebb európai és közel-keleti lapokban, így a német DIE ZEIT-ban, az olasz CORRIERE DELLA SERA-ban és az izraeli YEDIOTH AHRONOTH-ban.
Az Európa utolsó zsidója színdarab inspirációját Tuvia Tenenbom utazása adta a lengyelországi Lodzba, ahol a házak falait antiszemita feliratok borítják. Az első bemutatók után a helyi média fenyegetően reagált és azt állították, hogy mág abban a hónapban megtisztítják az utcákat. Azonban fél év elteltével, amikor ismét látogatást tett a színház a városban, még szörnyűbb antiszemita kinyilatkoztatásokat talált. Lodz a második legnagyobb város Lengyelországban közel egy millió lakossal. Amikor a lengyel médiának feltették a kérdést, hogy miért tér el a valóság az általuk álítottaktól, ezt válaszolták: „Miért utálnak mindenkit az amerikai zsidók?”
Szerencsére az európai média Lengyelországon kívül a színház mellé állt. A Tuvia Tenenbom álltal írt darab kiváló kritikákat kapott a kontinensen. A vezető olasz napilap, a Corriere della Sera úgy jellemezte az Európa utolsó zsidóját, mint a hibák szívhezszóló komédiája az egyik legmeghatározóbb és leginnovatívabb drámaírók egyikétől.” A német hetilap, Der Spiegel, „stimuláló, gondolatébresztő, a hibák abszurd komédiája” jelzőkkel jellemezte. A katalán Avui „elképesztően vicces”-nek hívta.