41. Magyar Filmszemlén versenyző

A Halászbástya előtt található Szent István-szobor, Jókai Mór szobra a budapesti Jókai téren 

 

       


Hét tudományos-ismeretterjesztő film versenyez

– Többek között Botticelli, Szent-Györgyi Albert, a tatárjárás, a kék vércse és a vetési varjú nyomába erednek a 41. Magyar Filmszemlén versenyző tudományos-ismeretterjesztő filmek; a közönség idén a műfaj hét alkotásával találkozhat február 2. és 6. között.

    A Halászbástya előtt található Szent István-szobor, Jókai Mór szobra a budapesti Jókai téren vagy az egri főtér Dobó-emlékműve csak néhány Stróbl Alajos mindenki által ismert munkái közül, az előző századfordulón élt művész alakja azonban mintha feledésbe merült volna. Gál Anasztázia Millennium szobrásza című filmje a neves alkotó emlékét idézi fel, „kicsit másként”.
    Máig nem jutottak egyetértésre a művészettörténészek: az Esztergomi Királyi Palota Vitéz János-termében feltárt, a Temperantia (Mértékletesség) alakját ábrázoló freskó Sandro Botticelli műve lehet-e. Kútvölgyi Katalin A Mértékletesség nyomában – A Studiolo rejtélye című filmje nem kívánja eldönteni a vitát, a korszak hazai és külföldi szakértőit megszólaltatva azonban segít megismerkedni a XV. századi Magyarország kulturális életével és a nagy reneszánsz mester munkásságával.
    A II. világháború és a zsidótörvények idején a szakmából kiszorított művészek számára fellépési lehetőséget biztosító Goldmark Színház történetét idézi fel Lakatos Iván filmje. A 16. zsoltár – Volt egyszer egy színház… című alkotás Haraszti György történész mellett megszólaltatja a társulat utolsó két élő tagját is.
    A Magyar Televízió nagyszabású vállalkozásaként indult M. Nagy Richárd és Varga Zs. Csaba Magyarország története című sorozata. A 46 részes szériából a filmszemlén a hetedik epizódot mutatja be a köztévé, melyben a nézők a XIII. század első felének történetével ismerkedhetnek meg, végigkövetve Magyarország történelmét az Aranybullától a tatárdúlásig.
    Tóth Zsolt Marcell és Molnár Attila Dávid filmje a számos nemzetközi szakmai díjjal kitüntetett madárfotós, Máté Bence munkáját követi nyomon Bence + a többi jómadár címmel. Az alkotók a Kiskunságban épített leshelyeire is elkísérték a világ egyik legjobb természetfotósát.
    A madarakkal foglalkozik Pálfi Szabolcs filmje, a Ketten egy fészekben is: a mozinézők a kék vércse és a vetési varjú furcsa párosát ismerhetik meg a csaknem egy órás tudományos-ismeretterjesztő munkából.
    Máig Szent-Györgyi Albert az egyetlen magyar kutató, aki hazai tudományos tevékenységéért kapott Nobel-díjat. Sári Zsuzsa Egy világfi Szegeden című filmje a neves orvos, biokémikus szegedi éveit idézi fel, egyaránt bemutatva a tudóst, a tanárt, a sportembert és a férfit.

BPI/MTI