Európa iszlamizálódásának veszélyére figyelmeztetett Prága érseke

– A keresztény gyökereit megtagadó Európa iszlamizálódásának veszélyére figyelmeztetett Miloslav Vlk bíboros, Prága érseke, a cseh katolikus egyház feje.

     


Európa iszlamizálódásának veszélyére figyelmeztetett Prága érseke

 A keresztény gyökereit megtagadó Európa iszlamizálódásának veszélyére figyelmeztetett Miloslav Vlk bíboros, Prága érseke, a cseh katolikus egyház feje.

    A honlapján (www.kardinal.cz)  közzétett búcsúnyilatkozatában a 77 éves bíboros úgy fogalmazott, hogy Európa az iszlamizálódás útjára lép, ha nem változtatja meg hozzáállását önnön gyökereihez. „Minthogy az európaiak életét módszeresen megfosztják a keresztény tartalomtól, üres tér keletkezik, amelyet (a muzulmánok) könnyűszerrel betöltenek” – fejtette ki a cseh katolikus egyház vezetője, aki szerint Európa „megtagadta keresztény gyökereit”.
    A bíboros rámutatott, hogy az iszlámnak nem sikerült meghódítania Európát fegyveres erővel a középkor végén és az újkor elején, most azonban olyan „spirituális fegyverekkel folyik a küzdelem, amelyekkel Európa nem rendelkezik”. A muzulmánok tökélyre fejlesztették ezeket a fegyvereket – mondta a bíboros, aki Európa bukásától tart.
    A muzulmánok európai bevándorlására célozva a bíboros rámutatott, hogy nem csak az iskolákban kerülnek többségbe a sokgyermekes muzulmán családok leszármazottai. „Növekedési kilátásokkal rendelkeznek, úgyhogy világos a jövő” – mondta.
    A kommunista rendszer alatt üldözött Miloslav Vlk 1991 óta tölti be a prágai érsek tisztségét. 2007-ben, 75 éves korábban bejelentette, hogy visszavonul. A cseh sajtó úgy tudja, hogy a pápa ezen a héten nevezi meg utódját.

 

BreuerPress/MTI/AFP