Sólyom László megkoszorúzta az egykori makói főrabbi emléktábláját

 A köztársasági elnök fejet hajtott és megkoszorúzta Kecskeméti Ármin egykori főrabbi közelmúltban megrongált, de már helyreállított emléktábláját Makón .

  


Sólyom László megkoszorúzta az egykori makói főrabbi emléktábláját


A köztársasági elnök fejet hajtott és megkoszorúzta Kecskeméti Ármin egykori főrabbi közelmúltban megrongált, de már helyreállított emléktábláját Makón

.

    Sólyom László időszerűnek és szükségesnek nevezte, hogy egy részeg ember által elkövetett barbárságot kiegyensúlyozzon. A gesztussal azt szeretné elérni, hogy Magyarország és a zsidóság történetéből több pozitívum kerüljön be a köztudatba – mondta.
    Hozzátette: ezzel a gesztussal az egykori szeretett főrabbi emléke mellett a ma már Izraelben élő, de makóiságukat máig megőrző zsidóknak a szülőföld iránti szeretete előtt is tisztelgett. Velük 2008 elején találkozott egy hivatalos látogatás alkalmával Izraelben. Az egykori makói zsidók leszármazottai ugyanis megkeresték őt. Kiderült, hogy megőrizték a magyar nyelvet, és időnként hazajárnak a Dél-Alföldre.
    Ferge Zsuzsa szociológus, Kecskeméti Ármin unokája az ünnepség után az MTI-nek azt mondta: úgy gondolja, hogy Makó városa mindent megtett, hogy a rend helyreálljon. Az, hogy a köztársasági elnök is fejet hajtott a tábla előtt, az országos jelentőségű, mely talán  megálljt jelent”.  Bizonyos értelemben megnyugtató, hogy egy szomorú és ostoba epizód – mely végtelen tudatlanságot tükröz -, talán lezárul.”
    A szociológus szerint, azonban, hogy ténylegesen lezárul-e, azt nem tudni, mert érezni, hogy valakik szítják a tüzet, a gyűlöletet és szervezkednek. Ferge Zsuzsa szerint ennek oka alapvetően a tudatlanság, mert nem tudják mi a holokauszt, sem azt, hogy a város élete egykor pezsgett a zsidók által.  Nem tudják, hogy ugyanúgy emberek, mint ők.” Úgy véli, ez csak akkor változhat meg, ha a fiatalok megértik, hogy ez egy  bonyolult történet, de mégis közös történet”.
    Kecskeméti Ármin emléktábláját az önkormányzat állította a rendszerváltozás után. Ezt a táblát október 26-án reggelre a Kecskeméti Ármin utcában lefeszítették, majd a közeli Deák Ferenc utcában összetörték, a falat pedig összefirkálták. A tábla helye alá festékszóróval azt írták: „Milyen 6 millió? Hazug disznók!”
    A makói rendőrök a nyomozás során eljutottak egy huszonkét éves helybeli fiatalemberhez, aki később bevallotta, hogy éjszakai szórakozásból hazafelé tartva ő feszítette le és rongálta meg az emléktáblát, illetve ő firkálta össze a falat, mert akkor jó heccnek tűnt számára.
    A fiatalembert a Makói Városi Bíróság rongálás és kegyeletsértés miatt jogerősen húsz nap közérdekű munkára ítélte november 6-án.
    Kecskeméti Ármin 1874-ben született Kecskeméten. A budapesti egyetemen tanult, ahol 1896-ban bölcsészeti doktorátust szerzett, irodalomtörténész, történész lett. 1898-tól lett makói főrabbi, és több mint negyven évig látta el a neológ hitközségi feladatokat, miközben 1929-től a szegedi egyetem magántanára is lett. Deportálását követően 1944-ben Strasshofban vesztette életét.

 

 

BPI/MTI