Az izraeli Lebanon című film kapta az Arany Oroszlánt

A Lebanon című 1982-es közel-keleti konfliktussal foglalkozó izraeli háborús film kapta a 66. Velencei Filmfesztivál  díjkiosztó gáláján a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán-díjat.

  


Az izraeli Lebanon című film kapta az Arany Oroszlánt
A Lebanon című 1982-es közel-keleti konfliktussal foglalkozó izraeli háborús film kapta a 66. Velencei Filmfesztivál szombat esti díjkiosztó gáláján a legjobb filmnek járó Arany Oroszlán-díjat.

    Samuel Maoz szinte az egész filmet egy tank belsejéből forgatta, hogy bemutassa azt a klausztrofóbiát és félelmet, amelyet fiatal besorozott katonaként maga is megtapasztalt a 82-es háború alatt. Mint elmondta, az akkor átélt trauma következtében 25 évbe telt, míg képes volt erőt gyűjteni a Lebanonhoz, amit a Variety című hollywoodi szaklap az utóbbi idők legmerészebb és legjobb izraeli filmjének nevezett.
    “Azoknak az ezreknek ajánlom a filmet, akik hozzám hasonlóan ép bőrrel tértek haza a háborúból. Úgy tűnik rendben vannak, de belül, az emlékek soha be nem gyógyuló sebét viselik” – fordult a díjat átvevő Maoz a 11 napos filmfesztivál ünnepélyes záróceremóniáján megjelent közönséghez.
    Az Ang Lee vezette nemzetközi zsűri döntését a kritikusok is elégedetten fogadhatták, hiszen a nemzetközi mustra 25 versenyfilmje közül a Lebanon volt az egyik favoritjuk. Másik esélyesként emlegették az amerikai Todd Solondz Life During Wartime című fekete komédiáját, ami végül a legjobb forgatókönyvnek járó díjat kapta.
    Shirin Neshat iráni videóművész a legjobb rendező Ezüst Medvéjét vehette át Women Without Men című munkájáért, amely négy nő életét követi nyomon a külföldről támogatott 1953-as iráni puccs után.
    “Ez a film a demokráciáért harcoló irániaknak és az iráni kormánynak szól” – jelentette ki a rendezőnő a ceremónián. Mint mondta: azt szeretné, ha a kormány biztosítaná “az alapvető emberi jogokat, a szabadságot és a demokráciát”.
    A legjobb színész díját Colin Firth brit színész kapta egy élettársát gyászoló meleg professzor megformálásáért az A Single Man című drámában. A film amerikai rendezője, Tom Ford korábban neves divattervező volt, s ezzel a produkcióval debütált Velencében.
    A legjobb színésznő egy olasz versenyfilmből került ki: az orosz Kszenyija Rappoport Giuseppe Capotondi La doppia ora című misztikus thrillerében vívta ki a zsűri elismerését.
    Fatih Akin német rendező a zsűri különdíját nyerte el Soul Kitchen című vígjátékával, amely egy étteremtulajdonos kaotikus életébe enged bepillantást.
    A “Jövő Oroszlánját”, vagyis a legjobb első filmnek járó díjat a fülöp-szigeteki Pepe Diokno Engkwentro című alkotásának ítélték oda, amely az Orizzonti programban mutatkozott be.
    Michael Moore, és John Hillcoat viszont üres kézzel távozik a patinás fesztiválról: sem a globális válság felelőseit pellengérre állító Capitalism: A Love Story című dokumentumfilm, sem a Viggo Mortensent felvonultató apokalipszis-dráma nem nyert Velencében.
    A Variety tudósítója szerint “a legtöbb kritikus úgy fog visszaemlékezni a 66. velencei filmfesztiválra, mint méltó – bár nem klasszikus – mustrára, ahonnan mindenki legalább fél tucatnyi emlékezetes filmmel távozik – s ez a mai fesztiválokhoz mérten nem is olyan kevés”.

 

BreuerPress/MTI/AP/Reuters