Tovább bõvül az európai digitális könyvtár

Az európai digitális könyvtár állománya megkétszereződött, a webes tartalmakra vonatkozó szerzői jogi védelem közösségi rendezetlensége miatt mégis hiányos


Európa többnyelvű digitális könyvtárában, az Europeanán immár 4,6 millió könyv, térkép, fénykép, kisfilm és folyóirat digitalizált változatához férhetnek hozzá az internetfelhasználók  www.europeana.eu

Az Europeana gyűjteménye a kezdetek, azaz 2008 novembere óta több mint kétszeresére gyarapodott.

 

Az Európai Bizottság azt tűzte ki célul, hogy 2010-re a digitalizált anyagok száma érje el a 10 milliót. A könyvdigitalizálás körvonalazódó nehézségeire figyelemmel emellett a Bizottság nyilvános vitára bocsátotta egyrészt a magán- és közszektor összefogására kínálkozó lehetőségeknek, másrészt a jelenleg rendkívül széttagolt európai szerzőijog-keretrendszer szükségszerű megújításának a kérdését.

 

„A könyvek digitalizálása embert próbáló feladat, ugyanakkor Európa- és világszerte milliók előtt nyit kulturális távlatokat. Ezért csak üdvözölni tudom, hogy a tagállamok és kulturális intézményeik hozzáfogtak az európai digitális könyvtár virtuális polcainak feltöltéséhez – nyilatkozta Viviane Reding, az EU információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosa. – Az viszont már kevésbé dicséretes, hogy az Europeana az Európai Unióban digitális változatban elérhető könyveknek mindössze 5%-ával rendelkezik. Szintén megjegyzendő, hogy az Europeana digitalizált állományának majd’ fele egyetlen tagállam hozzájárulásának köszönhető, a többi tagállam továbbra sem tesz túl sokat az ügy érdekében. Számomra ez mindenekelőtt jelzés értékű: a tagállamok ahelyett, hogy az óceán túlpartjának eredményeivel példálóznának, maguk is letehetnének végre valamit az asztalra. Ez persze azt is mutatja, hogy pusztán az Europeana révén Európa nem kerül fel a világ digitális térképére. Többet kell közösen tennünk azért, hogy a szerzői jogok európai keretrendszere megfeleljen digitális korunk kívánalmainak.”

 

Kilenc hónapja a felhasználók még csak 2 millió könyvtári anyaghoz férhett ek hozzá, ma már 4,6 millió digitalizált anyag közül válogathatnak az Europeanán. A gyűjtemény többek között a következőkkel gazdagodott: Katalónia könyvtárának köszönhetően 70 ősnyomtatvánnyal (azaz korai nyomtatási technikákkal készült könyvekkel), Portugália nemzeti versének, Luís de Camoẽs „Os Lusíadas”-ának az 1572-es kiadásával, valamint az Association des Cinémathčques Européennes jóvoltából a berlini Friedrichstraße 1913-as utcaképének filmfelvételével.

Az Europeana-gyűjtemény jelentős gyarapodásával azonban a felszínre kerültek a digitalizálással összefüggő problémák és nehézségek is. Az Europeana virtuális polcain főleg olyan digitalizált könyvek kaptak helyet, amelyek köztulajdonban vannak, és ezért már nem állnak szerzői jogi védelem alatt (amely a szerző halála után még akár 70 évig megilleti őket).

 

Jogi okokból az Europeana ma még nem kínál – az európai nemzeti könyvtárak állományának mintegy 90%-át alkotó – kereskedelmi forgalomban már nem kapható könyveket, sem pedig gazdátlan műveket, amelyek még szerzői jogi védelem alatt állnak, jogosultjaikat azonban lehetetlen felkutatni (becslések szerint a szerzői jogi védelem alatt álló gyűjtemények 10-20%-a ilyen).

 

Az Europeana bővítése egyben arra is rávil ágított, hogy Európában igen széttagolt jogi keretek között folyik a szerzői jogdíjas anyagok használatának engedélyezése. Nemrégiben egy francia tartalomszolgáltatónak le is kellett vennie képeit az Europeanáról, mert az anyag terjesztésére csak Franciaországon belül volt jogosult.

 

A felmerült kérdések kezelésére a Bizottság ma nyilvános konzultációt indított az Europeana és a könyvdigitalizálás jövőjéről. Véleményt egészen 2009. november 15-ig lehet nyilvánítani, egyebek mellett a következő kérdésekben: Hogyan biztosítható, hogy a digitalizált tartalmakhoz az Európai Unión belül minden fogyasztó hozzáférhessen? Szorosabb együttműködésre lenne szükség a kiadókkal a szerzői jogi védelem alatt álló művekkel kapcsolatban? Hasznos lenne-e európai jegyzéket összeállítani a gazdátlan és a már nem forgalmazott művekből? Hosszú távon hogyan lehetne finanszírozni az Europeana működését?

 

Az Europeanát az Európai Bizottság hozta létre 2008 novemberében. A 2009-2011-ig tartó időszakban az Europeana költségvetésének 80%-át (évente 2,5 millió EUR) az EU e-tartalom-plusz programja fedezi. A fennmaradó részt a tagállamok és a kulturális intézmények biztosítják. Az Európai Bizottság 2013-ig további 9 millió euróval tud hozzájárulni az Europeana költségvetéséhez a versenyképességi és innovációs keretprogram ból. Az Europeana irodájának a hágai Holland Nemzeti Könyvtár ad otthont, és a szolgáltatást az Európai Digitális Könyvtár Alapítvány működteti.

 

Forrás: europa.eu
BreuerPress/FPI/CCO info