KÜLFÖLDI HÍREK RÖVIDEN

 A NÉMETEK 80 SZÁZALÉKA MERKEL GYŐZELMÉRE SZÁMÍT
   


KÜLFÖLDI HÍREK RÖVIDEN –

    A NÉMETEK 80 SZÁZALÉKA MERKEL GYŐZELMÉRE SZÁMÍT
    Berlin – A németek 80 százaléka arra számít, hogy a szeptemberi végi választások eredményeként Angela Merkel marad Németország kancellárja.     Az Emnid közvélemény-kutató intézet vasárnap – pontosan tíz héttel a választások előtt – nyilvánosságra hozott felmérése szerint az említett 80 százalék biztos a konzervatív Angela Merkel győzelmében, miközben az állampolgárok mindössze 13 százaléka vélekedik úgy, hogy szociáldemokrata riválisa, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter kiszorítja őt a kancellári székből. A felmérés kapcsán az Emnid vezetője, Klaus-Peter Schöppner egy interjúban kijelentette:  évtizedek óta nem fordult elő, hogy a németek ilyen nagy többsége számított volna a hivatalban lévő kancellár újbóli győzelmére. Schöppner szerint ugyanakkor szintén páratlannak számít a szociáldemokrata szavazótábor reményvesztettsége.
    AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK KÖVETELTE IZRAELTŐL, ÁLLÍTSA LE A KELET-JERUZSÁLEMI LAKÁSÉPÍTÉST
    Jeruzsálem – Az Egyesült Államok követelte Izraeltől, hogy állítsa le a Kelet-Jeruzsálemben megkezdett lakásépítést – jelentették be magas rangú izraeli tisztviselők vasárnap, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szerint azonban nem lesznek korlátozások. A név nélkül nyilatkozó izraeli források megerősítették, hogy a hétvégén a washingtoni külügyminisztériumba kérették Michael Oren izraeli nagykövetet és közölték vele: felszólítják Izraelt, hogy állítsa le az Irving Moskowitz amerikai zsidó milliomos nevével fémjelzett terv kivitelezését. Az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének, illetve Jeruzsálem önkormányzatának szóvivője nem kommentálta az értesülést. Benjamin Netanjahu miniszterelnök a vasárnapi kormányülésen kijelentette: nem korlátozzák sehol a zsidó telepek építését az egységes Jeruzsálem területén. Hangoztatta:”Nem fogadhatjuk el azt, hogy a zsidók ne élhessenek és vásároljanak bárhol Jeruzsálemben.” Hozzátette, hogy vitathatatlan Izrael szuverenitása az egész város felett.
    SIKERES VOLT AZ ENDEAVOUR LEGÉNYSÉGÉNEK ELSŐ ŰRSÉTÁJA
    Washington – Az Endeavour legénysége sikeresen befejezte első űrsétáját szombaton. Tim Kopra – akinek ez volt az első űrsétája, és a veterán Dave Wolf, aki már négyszer járt a nyílt világűrben, közép-európai idő szerint 23 óra 51 perckor, azaz a tervezettnél 37 perccel korábban fejezte be az űrsétát a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). A két űrhajós sikerrel végezte el a fő feladatokat: a Kibo japán űrlaboratórium harmadik és egyben utolsó eleme felszerelésének és bekapcsolásának az előkészítését. Az 1,9 tonnás alkatrészt az Endeavour robotkarja segítségével kiemelték az űrrepülőgép rakteréből, majd az ISS robotkarja segítésével a helyére emelték. Az egymilliárd dollár értékű Kibo modul platformján később a világűr kutatását szolgáló műszereket fognak elhelyezni, köztük egy Röntgen-kamerát, valamint a kozmikus por mérésére és vizsgálatára szolgáló eszközöket. Az Endeavour amerikai űrrepülőgép péntek este kötött ki a Nemzetközi Űrállomáson, fedélzetén hét – hat amerikai és egy kanadai – űrhajóssal. Érkezésével jelenleg rekord számú, összesen 13 asztronauta tartózkodik az űrállomáson.



    SZERBIA ÉS KOSZOVÓ KÖZVETÍTŐKÖN KERESZTÜL TÁRGYAL EGYMÁSSAL
    Belgrád – Szerbia és Koszovó közötti közvetítésbe kezdett az EULEX, az EU koszovói rendőri és igazságügyi missziója – írta vasárnap a Koha Ditore című pristinai újság. Ha igaz a mértékadó, megbízható értesüléseiről ismert lap meg nem nevezett forrásból származó információja, akkor áttörésről van szó, mert eddig a szerb és a koszovói kormány között semmilyen hivatalos érintkezés sem volt. A belgrádi hivatalos álláspont szerint Koszovó továbbra is Szerbia része, önálló országként nem lehet tárgyalni vele. Az albán nyelvű lap EULEX-es informátorai azt mondták, hogy az Európai Unió által felállított szervezet „nagyon szeretne Belgrád és Pristina számára is elfogadható megoldásokat találni olyan technikai jellegű problémákra, mint a határforgalom kezelése, az eltűnt személyek sorsának felderítése, valamint a Koszovó és Szerbia közti rendőri együttműködés”.
    Elfogott amerikai katonáról tettek közzé videofelvételeket a tálibok
    Washington – Elfogott amerikai katonáról készült videofelvételt helyeztek el szombaton a YouTube videomegosztó portálon az afganisztáni tálibok. A katona június 30-án tűnt el a kelet-afganisztáni Paktika tartományban lévő támaszpontról. A tálibok július 2-án közölték, hogy három afgán katonával együtt elfogták. Amerikai katonai illetékesek megerősítették, hogy a felvételen valóban az eltűnt őrvezető látható. Az amerikai védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy az elrabolt katona neve Bowe Bergdahl, 23 éves és az Idaho államban fekvő Ketchum településről származik. Eddig eltűntként tartották nyilván. Az amerikai hadsereg a tálib propaganda eszközének minősítette a videofelvételt, amelynek nyilvánosságra hozatalát élesen elítélte. „Elítéljük ennek a videofelvételnek a felhasználását és a foglyok nyilvános megalázását. Ez a nemzetközi jogba ütköző cselekedet” – mondta Greg Julian ezredes szombaton Kabulban.
    AZ AFGANISZTÁNI KANDAHÁRBAN LEZUHANT EGY POLGÁRI HELIKOPTER, SOK AZ ÁLDOZAT
    Kabul – Felszállás közben lezuhant egy polgári helikopter vasárnap Dél-Afganisztánban, a NATO legnagyobb légi támaszpontján, tizenhatan meghaltak. A súlyos légi katasztrófa Kandahárban történt. Ruben Hoornveld holland százados, a NATO szóvivője szerint öt sebesültje van a katasztrófának. A MI-8-as típusú, orosz gyártmányú helikopteren három fős személyzet és 17 utas volt. A hivatal értesülése szerint a személyzet és két utas túlélte a szerencsétlenséget. Chrsitine Sidenstricker amerikai katonai szóvivő azt mondta, nincs jele annak, hogy a felkelők rálőttek volna a gépre. A múlt héten a tálib szélsőségesek Afganisztán déli részén lelőttek egy MI-6-os típusú teherszállító helikopter. Hat ukrán állampolgár és egy afgán gyermek életété vesztette. Július elején két kanadai és egy brit katona halt meg egy helikopter balesetében az afganisztáni Zábul tartományban.
    INDONÉZIÁBAN A JEMAAH ISLAMIYAH EMBEREI KÖVETTÉK EL A SZÁLLODÁK ELLENI KETTŐS MERÉNYLETET
    Jakarta – A Jemaah Islamiyah (JI) terrorszervezet tagjai voltak az elkövetői annak a kettős öngyilkos merényletnek, amelyet az indonéz fővárosban, Jakartában követtek el – erősítette meg a rendőrség vasárnap. A támadásnak legalább nyolc halottja és ötven sérültje volt. Nanan Soekarna rendőrségi szóvivő közölte: az elkövetők a JI tagjai voltak. Ezt a véleményt arra alapozzák, hogy a merényletben felhasznált pokolgépek hasonlóak azokhoz, amelyeket a csoport korábbi támadásaihoz használt. Beszámolt arról is, hogy sikerült azonosítani az egyik elkövető személyazonosságát. Nevét nem közölte, csupán annak kezdőbetűjét, „N”. A másik elkövető azonosítása még folyamatban van.
    ÚJ KÍNA: A RENDŐRSÉG 12 „LÁZADÓT” ÖLT MEG AZ URUMCSI ZAVARGÁSOK IDEJÉN
    Peking – A kínai rendőrség tizenkét „lázadót” ölt meg a július 5-i zavargások alatt Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület (Xinjiang Uygur Zichiqu) székhelyén, Urumcsiban (Urumqi) – jelentette szombaton az Új Kína hivatalos hírügynökség egy magas rangú helyi vezetőre hivatkozva, aki szerint így akarták megelőzni a vérontást. Először figyelmeztető lövéseket adtak le, majd a lázadókra lőttek. Hárman azonnal, kilencen pedig kórházban haltak meg – közölte Nur Bekri hszincsiangi kormányzó a Új Kína jelentése szerint. Bekri közölte: a zavargások áldozatainak száma 197-re emelkedett. A kínai hatóságok korábban azt közölték, hogy a zavargások során 192-en haltak meg, többségükben kínaiak (hanok). Az ujgurok a kínai rendfenntartó erőket azzal vádolták, hogy békés tüntetőkre tüzet nyitottak.
    ZELAYA ELFOGADJA A KÖZVETÍTŐ COSTA RICA-I ELNÖK JAVASLATÁT
    San José – Manuel Zelaya elűzött hondurasi elnök szombaton közölte: elfogadja Oscar Arias Costa Rica-i elnöknek a hatalommegosztásra vonatkozó javaslatát, és napokon belül visszatér Hondurasba, a hondurasi ideiglenes kormányzat azonban elutasította Zelaya visszatérését. Oscar Arias vasárnap reggel bejelentette: vasárnap folytatják a tárgyalásokat, de további erőfeszítésekre van szükség az álláspontok közelítéséhez. A hondurasi válságban közvetítő Nobel-békedíjas Costa Rica-i államfő szombaton azt javasolta: hozzanak létre nemzeti egységkormányt, a június 28-án államcsínnyel a hatalomból eltávolított Manuel Zelaya térjen vissza és mandátuma lejártáig – 2010 januárjáig – lássa el tisztségét, írjanak ki előrehozott elnökválasztásokat és hirdessenek általános közkegyelmet.