Holokauszt konferencia

Nemzetközi holokauszt konferencia kezdődött pénteken Prágában, ez a soros cseh európai uniós (EU) elnökség egyik utolsó rendezvénye.

   


Nemzetközi holokauszt konferencia kezdődött Prágában

 Nemzetközi holokauszt konferencia kezdődött pénteken Prágában, ez a soros cseh európai uniós (EU) elnökség egyik utolsó rendezvénye.

    Az ötnapos tanácskozáson, amely közös nyilatkozat elfogadásával zárul, 49 ország képviselői vesznek részt. A legfőbb napirendi témákat a II. világháború idején elrabolt zsidó vagyon visszaadása, a háborús népirtással foglalkozó felvilágosítás szükségessége, valamint a túlélők bebiztosítására szánt szociális programok jelentik.
    Tomás Kraus, a csehországi Zsidó Hitközségek Szövetségének titkára az elmondta: a fórum végén a résztvevők közös nyilatkozatot fogadnak el. Ez nem kötelező jellegű ajánlásokat fog tartalmazni arra vonatkozóan, hogyan lehetne leróni még a nemzetközi közösség tartozásait a holokauszt áldozataival szemben. A tervek szerint ezt a nyilatkozatot egy ünnepi megemlékezésen a Prágától nyugatra fekvő Terezínben fogadják majd el, ahol a II. világháború idején koncentrációs tábor működött.  
    „Nemcsak a vagyonjogi sérelmek orvoslására van szükség, hanem arra is, hogy mihamarabb átvizsgálják azokat az eddig még érintetlen levéltárakat, amelyek újabb ismeretekkel szolgálhatnak arról, mi is történt a zsidókkal a II. világháború idején”

    A konferencián számos nemzetközileg ismert személyiség – köztük Elie Wiesel Nobel-békedíjas író és Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter – is részt vesz.

 

  A konferencián Magyarországot Lakatos András UNESCO nagykövet vezetésével, Galambos Henrietta a Szépművészeti Múzeum Jogi Főosztályának vezetője, Szőke László hazánk prágai nagykövete képviseli.

A magyarországi zsidóság részéről jelen lesz Dr. Feldmájer Péter a Mazsihisz elnök és Zoltai Gusztáv a Mazsihisz ügyvezető igazgatója.

 

BreuerPress-MTI