Izraeli költségvetés

6% hiányt
terveznek
az idei izraeli
költségvetésben

 
Hat százalékos hiányt terveznek az idei izraeli költségvetésben

Az izraeli pénzügyminisztérium 2009-re 10,8 milliárd dollárnak megfelelő összegű (44,8 milliárd sékel), vagyis a bruttó hazai termék 6 százalékát kitevő államháztartási hiányt tervez. A gazdasági visszaesés jelentősen mérsékli a költségvetési bevételeket.

 

A minisztérium kormányzati előterjesztésében a jövő évre 41,6 milliárd sékeles, a GDP 5,5 százalékára mérséklődő hiánnyal számol. Az előrejelzést az idei évi 1 százalékos GDP visszaesésre, illetve annak 1,5 százalékos jövő évi növekedésére alapozták.
A hiánycélok teljesítése érdekében a minisztérium a költségvetési kiadások 14 milliárd sékeles visszafogását tartja szükségesnek. Hosszabb távon a minisztérium évi 1,7 százalékos kiadásnövekedést tart elképzelhetőnek, így az államháztartási hiányt 2014-re a GDP 1 százalékára mérsékelhetik.
A költségvetés az idei évben 313 milliárd sékelt, jövőre 318 milliárd sékelt mozgatna meg.
Az izraeli kormány két éves költségvetést tervez az idei és a 2010-es évre, és azt júliusban kell a parlamentnek jóváhagynia. A februári parlamenti választások miatt az országnak még nincsen az idei évre jóváhagyott költségvetése.

 

BreuerPress-info