Az ENSZ-főtitkára, Ban Ki Mun szerint világméretű járvány törhet ki

A kormány döntése értelmében Mexikóban ideiglenesen bezárják az iskolákat. Ezzel az intézkedéssel megpróbálják megállítani az emberek között terjedő sertésinfluenza elterjedését.


Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun szerint, ha valóban egy világméretű járvány kezdődött, akkor az egész világ összefogására lesz szükség. Ban Ki Mun arra figyelmeztetett, hogy új, világméretű járvány törhet ki a halálos sertésinfluenza vírustörzs terjedésével.

 

A főtitkár nem sokkal azt követően, hogy Mexikóban bejelentették, hogy növekedett a halálesetek száma azt nyilatkozta, hogy „aggódunk, hogy ez a vírus új influenzajárványhoz vezethet.” Hozzátette. hogy lehet az is hogy hatása csupán enyhe lehet, de esetleg súlyos is”

Ban Ki Mun szerint ugyan még nem tudni, hogyan alakul a vírus terjedése, de az aggodalomra ad okot, hogy a legtöbb eddig ismert esetben fiatal és egészséges felnőtt halt meg az új fertőzés következtében.

 

Ban Ki Mun az ENSZ, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) gyors és hatékony reagálását jelentette be. Szerinte ez a járvány annak a járványügyi munkának tesztje, amelyet a nemzetközi közösség utóbbi három évben végzett.

 

A WHO-főigazgatója Margaret Chan által összehívott rendkívüli bizottság dönt a járványveszély szintjét jelző fokozatokról. A mutató hármas szintje jelzi azt, hogy egy vírus szórványos fertőzéseket okoz, de még nem alakult ki az emberről emberre történő vírusátadás. Amikor a mutató eléri a négyes szintet, az a „járványkockázat jelentős növekedését” jelenti.

 

A WHJO szerint akkor beszélünk „sertésinfluenzáról” amikor a H1N1 vírus módosult változata kerül szóba, amely a madár-, a sertés- és az emberi influenzavírusra jellemző gének eddig nem tapasztalt keveredéséből alakult ki.

A „sertésinfluenza” terjedése megegyezik az influenzáéval, azaz cseppfertőzés útján terjed. Elég egy emberekkel teli helyen köhögni, tüsszenteni, a vírusok máris a levegőbe, onnét pedig a másik emberbe jutnak. A megelőzés érdekében kerülni a tömegközlekedést és a nagy tömegben tartózkodást.

A WHO szerint nemzetközi aggodalomra ad okot, közegészségügyi vészhelyzetet idézett elő a sertésinfluenza.

 

BreuerPress info (Barát Tamás New York)