MSZP-kongresszus

Gyurcsány Ferenc

új kormányfőt és

kormányt javasolt


 –

    Budapest, 2009. március 21., szombat (MTI) – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök új kormányfő jelölését javasolta, akiről szerinte két hét múlva dönthetne azt MSZP rendkívüli kongresszusa. A kormányfő az MSZP szombati tisztújító kongresszusán nem nevezett meg maga helyett jelöltet, de azt megerősítette, hogy pártelnök akar lenni.

    Az MSZP elnöke úgy fogalmazott, azt kéri a kongresszustól, bízza meg a pártelnököt, a választmány elnökét és a szocialista frakcióvezetőt az új miniszterelnök megnevezésének előkészítésével.
    Gyurcsány Ferenc azt is javasolta, hogy hétfőn tájékoztassák erről a parlamentet, kezdjék meg a tárgyalásokat az új kormányfő személyéről, és két hét múlva rendkívüli kongresszus jelöljön új miniszterelnököt. A pártelnök nem nevezett meg jelöltet maga helyett.
    Tévedtem erőnket, lehetőségeinket illetően, fontos pillanatban adós maradtam a világos beszéddel, szavahihetőségem ennek következtében jelentősen sérült – mondta Gyurcsány Ferenc.
    Szerinte folytatni kell a reformpolitikát, s ha ő a változások akadálya, akkor ezt az akadályt most megszünteti.
    Mint mondta, azt hallja, hogy a változásokhoz szükséges összefogásnak, az ahhoz szükséges stabil kormánytöbbségnek és az ellenzék józan magatartásának ő maga az akadálya.
    „Remélem, hogy így van, hogy csak én magam vagyok az akadálya, mert ha igen, akkor ezt az akadályt én most megszüntetem” – fogalmazott.
    Emlékeztetett arra, hogy tavaly januárban azt mondta az elnökségnek, ha nem sikerül növelni a párt támogatását, akkor ki kell nyitni a személyi kérdéseket is.
    Gyurcsány Ferenc a reformok folytatása mellett kiállva azt mondta: tovább kell vinni a szakképzés, a felsőoktatás, az egészségügy reformját, elő kell készíteni a társadalombiztosítás átalakítását.
    Saját sorsát illetően kijelentette: „nem kívánok elmenni, nem kívánom feladni a küzdelmet”. Mint mondta, politikus lettem és az is maradok. „Vezetni szeretném a szocialista pártot” – tette hozzá.
    Gyurcsány Ferenc azt mondta, hosszabb távon is az ország sorsát, jövőjét befolyásoló, azért tenni akaró és tenni tudó emberek sokaságát kívánja gyarapítani.
    Kitért arra, hogy valamivel több mint 1600 napja miniszterelnök, ez elegendő idő a sikerekhez és a kudarcokhoz egyaránt. „A sikereket nem én, nem kormányom, hanem Magyarország érte el” – fogalmazott, míg az elkövetett hibákért, a kudarcokért elnézést kért.
    Az MSZP minden hibája és gyengeséges ellenére a tisztességes és jó oldalon áll – tette hozzá. Ugyanakkor elismerte, hogy 2002-2006 között hibás gazdaságpolitikát folytattak. A kormányfő szerint erre nem mentség az, hogy a Fidesz már 2001-ben megkezdte a költekezést.
    A pártról szólva azt mondta: annak belső viszonyai keveset változtak az elmúlt években, feltűnő a személyi-hatalmi politizálás dominanciája, s az innováció hiánya.
    Gyurcsány Ferenc szerint a fő felelőség ugyan a vezetőké, de közülük kiemelkedik a párt elnökének, a miniszterelnöknek a felelősége.
    Magyarország és a magyar baloldal 2009-ben az elmúlt hét évben elért eredmények ellenére minden eddiginél nagyobb nehézségekkel néz szembe – vélekedett. Az eredmények el nem ismerése hazug, önző, hazafiatlan lenne – mondta.
    Az, hogy gazdaságilag sebezhető az ország, azért van, mert az államnak túl sok minden nyomja a vállát, túl nagy terheket vállalt – vélekedett a kormányfő, aki szerint a gondok nem csak gazdasági természetűek. Szerinte 2006-ig „közveszélyes álomba ringattuk magunkat”.
    Hozzátette: az országban 1998 után szétszakadt a nemzeti közösség, s brutális belpolitikai háborúskodás zajlik a Fidesz miatt.
    Gyurcsány Ferenc a legnagyobb ellenzéki pártról szólva egyebek között azt mondta, hogy az 2002-es veresége óta nem egyszerűen a kormányzást akarja visszaszerezni, hanem az egész országot akarja elfoglalni.
    Hozzátette: a Fidesz félelmet kelt, gyűlöletet szít, asszisztál a nyelvi, fizikai erőszakhoz, együttműködik a radikális erőkkel, életre hívta a Jobbikot, s időnként nem is annyira a háttérből támogatja a destabilizációt.
    „A Fidesz vonzáskörébe tartozó szervezetek és médiumok nyílt antiszemita, cigányellenes irányvonalat követnek, homofób nyilatkozatokat tesznek. Tűrik, támogatják a cigány- és idegenellenes atrocitásokat, a homoszexuálisokat támadó erőszakos megnyilvánulásokat” – fogalmazott.
    Az MSZP elnöke szerint az állam egyes intézményei, különösen a bíróságok és az ügyészségek bizonyos döntései azt az érzést keltik, hogy a döntéshozók egy része a Fidesz érdekei, kimondott vagy sugallt elvárásai szerint jár el.
    Gyurcsány Ferenc azt mondta: „minden egyes cselekedetemet hazám szeretete, a Magyarország jövője iránt érzett felelőség vezeti. Döntéseim egyetlen közös nevezője Magyarország érdeke volt és marad. Mindig azt tettem, amit az adott helyzetben a leghelyesebbnek láttam”.
    A pártelnök beszédének végén a kongresszus résztvevői állva tapsoltak, majd zárt ülésen folytatódott a tanácskozás.