Szíria rakétabázis

 a lebombázott 

 atomreaktor

 helyén



Szíria rakétatámaszpontot hozott létre annak a létesítménynek a helyén, amelyet az izraeli légierő 2007 szeptemberében lebombázott.

    A terület új rendeltetéséről a szír atomenergia-bizottság vezetője, Ibrahim Othman számolt be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) székhelyén zajló tanácskozáson. Ennek hírét az ülésen részt vevő, név nélkül nyilatkozó diplomaták szivárogtatták ki .
    Szíria szerint az izraeliek által lebombázott létesítmény, amelyet a támadók titkos atomprogram helyszínének véltek, egy használaton kívüli katonai bázis volt. Washington viszont azt állította, hogy ott atomreaktor épült, amely észak-koreai segítséggel már csaknem készen állt a támadás idején.
    A szírek a támadás után a helyszínen egy – az előző, lerombolt létesítményhez hasonló – új épületet emeltek, de eddig nem lehetett tudni, hogy az milyen célt szolgál. A NAÜ ellenőrei tavaly júniusban ellátogattak a helyszínre, de ők sem közöltek semmit.  
    A NAÜ ugyanakkor 2008-ban nyilvánosságra hozta, hogy a lebombázott létesítménynél grafitot és nem természetes uránrészecskéket találtak. Szíria azt állította, hogy az uránnyomok a 2007 szeptemberében használt izraeli rakétákból származnak – ám ezt a lehetőséget a NAÜ elvetette. Damaszkusz azt cáfolja, hogy valóban grafitra bukkanhattak az ellenőrök a létesítmény környékén. (Bizonyos atomerőművekben grafitot használnak a reaktorok hűtésére.)

 

BreuerPress-MTI