Külföldi hírek

 SZÍRIA

 RAKÉTABÁZIS



    AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK BÍRÁLJA KÍNÁT ÉS OROSZORSZÁGOT EMBERI JOGI JELENTÉSÉBEN, MAGYARORSZÁGOT A ROMÁK ELLENI ERŐSZAK KAPCSÁN EMLÍTI
    Washington – Bírálta Kínát az emberi jogok helyzetét értékelő éves jelentésében az Egyesült Államok külügyminisztériuma. A szerdán kiadott dokumentum Oroszországot is megpirongatja, mondván, hogy a polgári szabadságjogok „ostrom alatt” vannak. Bírálja Moszkvát amiatt is, hogy a tavaly nyári grúziai háború súlyos civil áldozatokat követelt. A több mint 190 országra kiterjedő 2008-at értékelő jelentésben a tárca ismét kifogásolta az emberi jogok helyzetét számos, korábban rendszeresen bírált országban. Ezek között van Pakisztán, Afganisztán, Észak-Korea, Kuba, Irán, Szudán, Szomália, Mianmar és Zimbabwe. A jelentés azt is tartalmazza, hogy több európai országban, köztük Olaszországban és Magyarországon a roma közösség tagjai tavaly célpontjai voltak a társadalmi erőszaknak, amely néhány esetben gyakoribb volt és több halálesettel járt, mint a korábbi években.
    SCHMITT: ZÁGRÁBNAK SZAKÉRTŐI TESTÜLETRE KELLENE BÍZNIA A SZLOVÉN HATÁRVITA MEGOLDÁSÁT
    Brüsszel – Horvátországnak el kellene fogadnia az Európai Bizottság azon javaslatát, hogy bízzák független szakértőkből álló testületre a horvát EU-csatlakozást akadályozó horvát-szlovén területi vita megoldását – vélekedett szerdai közleményében Schmitt Pál. A magyar néppárti európai parlamenti (EP) képviselő, aki az EU-Horvátország közös parlamenti bizottságnak az EP által delegált társelnöke, Zágrábban folytatott tárgyalásai után úgy vélekedett, hogy a kétoldalú konfliktus megoldását gyorsabban elősegítheti egy független szakértőkből álló testület, mint a nemzetközi döntőbíróság, ezért az Európai Bizottság erre irányuló javaslatát Horvátországnak el kellene fogadnia.
    KARIMOV: ÜZBEGISZTÁN ÁTENGEDI A TERÜLETÉN AZ AFGANISZTÁNBA IRÁNYULÓ AMERIKAI SZÁLLÍTMÁNYOKAT
    Taskent – Üzbegisztán átengedi a területén az Afganisztánba irányuló, nem katonai jellegű amerikai szállítmányokat – közölte szerdán Iszlam Karimov üzbég elnök. Az államfő hangsúlyozta újságírók előtt, hogy nem katonai szállítmányok átengedéséről van szó „a hatályos üzbég jog szerint”. Az Egyesült Államok az utóbbi hetekben intenzív tárgyalásokba kezdett az Afganisztánnal szomszédos közép-ázsiai országokkal, hogy alternatív tranzitútvonalakat biztosítson Afganisztánban állomásozó csapatok utánpótlása számára, mert Kirgizisztán felmondta a Manasz légi támaszpont amerikai használatáról szóló bérleti szerződést.
    SZÍRIA: AZ EU A HAMÁSZT IS ISMERJE EL TÁRGYALÓPARTNERKÉNT
    Damaszkusz/Bejrút – Az Európai Uniónak a Hamász palesztin mozgalmat is el kell fogadnia tárgyalópartnerként – adta értésre a szíriai külügyminiszter, miután Damaszkuszban tárgyalt Javier Solanával, a huszonhetek külpolitikai főképviselőjével. Valíd Moallem fölszólította az Európai Uniót és az Egyesült Államokat, hogy „kivétel nélkül minden résztvevővel tárgyaljon”. A Hamász realitás, a palesztin nép tekintélyes hányadát képviseli – mutatott rá. Javier Solana megismételte, hogy az EU egyértelműen és határozottan elítéli a Hamászt. Ugyanakkor derűlátó volt az izraeli-szíriai béketárgyalásokat illetően.
    SZÍRIA RAKÉTABÁZIST HOZOTT LÉTRE A LEBOMBÁZOTT ÁLLÍTÓLAGOS ATOMREAKTOR HELYÉN
    Bécs – Szíria rakétatámaszpontot hozott létre annak a létesítménynek a helyén, amelyet az izraeli légierő 2007 szeptemberében lebombázott. A terület új rendeltetéséről a szír atomenergia-bizottság vezetője, Ibrahim Othman számolt be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) székhelyén zajló tanácskozáson. Szíria szerint az izraeliek által bombázott létesítmény, amelyet a támadók titkos atomprogram helyszínének véltek, egy használaton kívüli katonai bázis volt. Washington viszont azt állította, hogy ott atomreaktor épült, amely észak-koreai segítséggel a támadás idején már csaknem készen állt.
    
    ANTISZEMITIZMUSSAL VÁDOLJA A PIUS TESTVÉRISÉGET EGY BELGA ZSIDÓ FOLYÓIRAT
    Brüsszel/London – Antiszemitizmussal vádolja a Szent X. Pius Testvériség elnevezésű katolikus vallási csoportot egy belgiumi zsidó folyóirat. A Joods Actueel az interneten fellelhető forrásokból állított össze gyűjteményt a Pius testvériséghez köthető antiszemita kijelentésekből, amelyek a lap főszerkesztője szerint „sokkolóak.” A csoport belga ága például a zsidók „világuralmi törekvéseiről”, és egy teológiai képtelenségről, az „istengyilkosság” tézisről értekezik – mondta Michel Freilich. A főszerkesztő szerint az összegyűjtött idézetek még sokkal szörnyűbbek, mint Richard Williamson holokausztot tagadó hírhedt kijelentései.
    HAT ÉVET KAPOTT EGY HOLOKAUSZTTAGADÓ NÉMET SZÉLSŐJOBBOLDALI POLITIKUS
    München – Uszítás vádjában találta bűnösnek, és hat év börtönre ítélte szerdán Horst Mahler szélsőjobboldali politikust a müncheni tartományi bíróság. A szélsőbalos Vörös Hadsereg Frakció (RAF) tagjainak egykori ügyvédjéből a szélsőjobboldal hangadójává vedlett 70 éves Mahler antiszemita tartalmú uszító beszédek miatt került a vádlottak padjára. Mahler „a világtörténelem leghatalmasabb hazugságának” nevezte a holokausztot.
    ÚJ VAJDASÁGI MAGYAR PÁRT ALAKULT
    Újvidék/Budapest – Magyar Koalíció néven alakult meg a Vajdaságban az ötödik magyar párt – adta hírül a Vajdaság Ma hírportál és a Magyar Szó vajdasági magyar napilap. A Vajdaság Mának nyilatkozva Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) parlamenti képviselője elmondta, hogy az új vajdasági magyar párt neve megtévesztheti a választópolgárokat, mert 2007 óta már létezik Magyar Koalíció, azaz három párt, a VMSZ, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) által létrehozott választási szövetség. A Magyar Szó beszámolója szerint a három párt elnökei egyelőre nem kívánták kommentálni az új párt megalakulásá


 

    OBAMA: AMERIKA NEHÉZ IDŐKET ÉL ÁT, DE ERŐSEBB LESZ, MINT VALAHA
    Washington – Az Egyesült Államok nehéz időket él át, de fel fog épülni a gazdasági válságból, és erősebb lesz, mint valaha – ezt a kettős üzenetet fogalmazta meg Barack Obama amerikai elnök első országos helyzetértékelő beszédében helyi idő szerint kedd este a washingtoni kongresszus két házának összevont ülésén. „Bár a gazdaság meggyengülhetett, hitünk megrendülhetett, nehéz időket, bizonytalanságot élünk át, ma este azt akarom, hogy minden amerikai tudja: újjáépülünk, felépülünk” – fogalmazott őszinte, ugyanakkor bizakodó hangnemben az öt hete hivatalba lépett Obama. A második világháború óta létező hagyomány szerint az amerikai elnökök a beiktatás utáni hetekben nagyívű beszédet intéznek az országhoz. Obama biztosította az amerikaiakat: a gazdasági nehézségek nem gátolják meg abban, hogy elérje hosszú távú céljait, közöttük az egészségügyi és az oktatási reform végrehajtását, alternatív energiaforrások fejlesztését.
    
    IRÁN TÖRÖK KÖZVETÍTÉSSEL KÖZELEDNE AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKHOZ
    London – Irán arra kérte Törökországot, hogy segítsen rendezni három évtizedes ellentétét az Egyesült Államokkal a kétoldalú kapcsolatok helyreállításának lehetséges nyitányaként – mondta a török miniszterelnök egy brit napilapnak. Még az előző amerikai elnök, George W. Bush idején vetették fel ezt a kérést iráni illetékesek – idézte Recep Tayyip Erdogan szavait a The Guardian szerdai kiadása. Hozzátette: az iráni üzenetet akkor továbbította a Fehér Háznak. Törökország kész a közvetítésre, ha ezzel az Egyesült Államok is egyetért – mondta a török kormányfő. Azt tervezi, hogy a G20 áprilisi londoni csúcstalálkozóján ismét felveti a kérdést immár az új amerikai elnöknek, Barack Obamának.
    IRÁNBAN ELKEZDTÉK A BUSEHRI ATOMERŐMŰ PRÓBAÜZEMELTETÉSÉT
    Busehr – Elkezdték Iránban az orosz segítséggel megépült busehri atomerőmű próbaüzemeltetését – közölték szerdán helyi hivatalos forrásból. „Fűtőanyag-utánzattal” – dúsított urán helyett ólommal – töltötték föl az elmúlt tíz napban az atomreaktort, s megfigyelték, a próbaüzem során hogyan működik. Szergej Kirijenko, az orosz atomenergia-ügyi szervezet vezetője iráni kollégájával, Golamreza Akazadeh alelnökkel a helyszínen, a dél-iráni kikötővárosban kíséri figyelemmel az ezer megawatt teljesítményű, könnyűvizes reaktor próbaindítását. Akazadeh kijelentette, hogy a próbaüzem sikeres volt, s egyre közelebb jutnak a reaktor tényleges beindításához.
    MIKOLAJ: A MAGYAR ISKOLÁKBAN A SZLOVÁK TANKÖNYVEK FORDÍTÁSAIT KELLENE HASZNÁLNI
    Prága/Pozsony – A szlovák oktatásügyi miniszter szerint a szlovákiai magyar iskolákban a szlovák tankönyvek magyar nyelvű fordításait kellene használni. „Magyar tankönyvek nem léteznek. Minden tankönyv szlovák, csak le van fordítva a nemzeti kisebbség nyelvére” – jelentette ki Ján Mikolaj szerdán Pozsonyban a kormány ülése után. Hangsúlyozta: arra van szükség, hogy egész Szlovákiában egységes tankönyveket használjanak, s a kisebbségi iskolák számára le kell fordítani a szlovák tankönyveket. „Ami az állami oktatási programban le van írva, az kötelező, az az állami minimum, és azt kell tartalmazniuk a tankönyveknek” – szögezte le. Simon Attila, a szlovákiai Magyar Történelemtanárok Egyesületének elnöke levélben szólította fel a minisztert, hogy vessen véget a magyar tannyelvű iskolák diszkriminációjának.
    CIPI LIVNI ÚJABB GÁZAI MŰVELETET EMLEGET
    Jeruzsálem – Cipi Livni izraeli külügyminiszter szerdán arra figyelmeztetett, hogy újabb gázai övezeti katonai művelet következne be, ha folytatódna a Hamász által ellenőrzött palesztin területre irányuló fegyvercsempészet. „Ha a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet folytatódik, elkerülhetetlen egy újabb, védelmi célokat szolgáló izraeli hadművelet, ezért a nemzetközi közösségnek minden törvényes és hatékony eszközt meg kell találnia a csempészés megakadályozására” – mondta Cipi Livni, miután találkozott Markosz Kiprianu ciprusi külügyminiszterrel. „Iránnak…be kell szüntetnie a fegyverek csempészését a Hamász számára, amelyet nemzetközi megállapodások megsértésével folytat” – hangsúlyozta az izraeli külügyek irányítója.
    
    A GAZDASÁGI VÁLSÁGRÓL ÉS A SZLOVÁK-MAGYAR KAPCSOLATOKRÓL TÁRGYALT RADICOVÁ ÉS GÖNCZ
    Prága/Pozsony – A nemzetközi gazdasági válság elleni küzdelem és a közép-európai regionális kérdések, különös tekintettel a szlovák-magyar kapcsolatokra volt a fő témája Göncz Kinga magyar külügyminiszter és Iveta Radicová, a szlovákiai ellenzék közös elnökjelöltje, parlamenti képviselő nem hivatalos találkozójának szerdán Budapesten. „Megvitatták a gazdasági válság következményei kezelésének lehetőségeit. Tekintettel az Európai Unió közelgő csúcstalálkozójára, véleményt cseréltek arról, hogyan lehetne a tagállamoknak közösen fellépniük a megoldás érdekében” –  tájékoztatta az MTI tudósítóját Pavol Gmitter, Radicová szóvivője. „Iveta Radicová hasznosnak és jó hangulatúnak minősítette a találkozót” – tette hozzá a szóvivő. „Egyetértettünk abban, hogy Szlovákia és Magyarország helyzete a gazdasági válság közepette hasonlít egymáshoz, mert mind a szlovák, mind a magyar gazdaság alapvetően exportorientált” – nyilatkozott az MTI tudósítójának Radicová.
    KILENC HALÁLOS ÁLDOZATA VAN AZ AMSZTERDAMI LÉGI BALESETNEK
    Isztambul – Az utaslista tanúsága szerint nem volt magyar utazó az amszterdami repülőtér közelében szerdán lezuhant török repülőgép fedélzetén. A gép fedélzeten lévő 135 ember közül kilencen nem élték túl a balesetet, a sebesültek száma meghaladja a nyolcvanat. A CNN Türk tv-adó internetes honlapjára föltett utasjegyzékben kizárólag török, holland és angol nevű személyek szerepelnek. Az adó úgy tudja, hogy a halottak között van a Boeing két pilótája is.