Extremely Hungary

kisebbségi ombudsman


Kállai Ernő a roma kultúra nagyköveti szerepéről

Példamutatónak tartja a kisebbségi ombudsman azt a széles körű elfogadottságot, amely a roma kultúrát övezi a tengerentúlon és Európában; véleménye szerint hasonló hozzáállásra lenne szükség Magyarországon is a társadalmi problémák megoldásában. Kállai Ernő erről az MTI-nek New Yorkban beszélt.

    A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa, aki részt vett New Yorkban az amerikai magyar kulturális évad, valamint a New York-i magyar ENSZ-képviseleten a roma holokauszt-kiállítás megnyitóján, úgy fogalmazott: a romák a világon mindenütt Magyarország „nagyköveteiként” országunkat képviselik, és a népcsoport kultúráját világszínvonalú előadásokkal, alkotásokkal ismertetve olyan hidat vernek országok, kontinensek között, amely segítségével gazdasági és politikai kérdésekben is közelebb kerülhetnek az álláspontok.
    A New Yorkban és Washingtonban az év végéig tartó, múlt héten megnyitott Extremely Hungary címet viselő magyar évad is több híres magyarországi vagy magyar származású roma előadót lát vendégül.
    Kállai Ernő szerint az, hogy ilyen művészek a világ legnagyobb koncerttermeiben, állami intézményekben léphetnek fel, azt mutatja, széleskörűen elfogadott a roma kultúra. Reményei szerint Magyarországon is megmutatkozik majd ez az elfogadottság.
    Vannak olyan politikai erők, amelyek ma is az elesetteket politikai haszonból próbálják kihasználni. A holokauszt-megemlékezés kapcsán úgy fogalmazott: örök mementóként áll előttünk a vészkorszak, hogy a szégyenteljes cselekedetek ne ismétlődhessenek meg.
    Az ombudsman szerint az, hogy az Egyesült Államokban első alkalommal választottak afroamerikai elnököt, sokkal magasabb szintre juttathatja Európában is az esélyegyenlőséget, a diszkrimináció elleni küzdelmet. Kállai Ernő megjegyezte, ez már független attól, hogy elnökként majd hogyan tevékenykedik Barack Obama.
    „Szimbolikus üzenet számunkra is Barack Obama győzelme, támogatottsága, de nem attól lesz jó elnök, mert fekete, hanem mert felkészült” – hangsúlyozat Kállai Ernő hozzáfűzve, a romák számára is a ki, és felemelkedés csak az oktatáson keresztül valósulhat meg.
    Megfelelően képzett roma fiatalokra van szüksége Európának és Magyarországnak, és ehhez az önakarat mellett társadalmi támogatásra is szükség van – mondta az országgyűlési biztos, megemlítve, ezért az idei esztendő hívószava számára a nemzetiségi oktatás és a kulturális intézmények átfogó vizsgálata lesz, ugyanis ebben a témakörben az elmúlt egy évben több tucatnyi panaszbeadvány érkezett hivatalához, és ez mind a 13 nemzetiséget egyformán érinti.

 

 

BreuerPress-MTI