60 ezer ciszjordániai zsidó

Olmert:

telepesnek kellene

távoznia otthonából



    Jeruzsálem, 2009. január 29., csütörtök (BreuerPress/MTI/AFP) – Ehud Olmert izraeli kormányfő szerint 60 ezer ciszjordániai zsidó telepesnek kellene távoznia otthonából a palesztinokkal kötendő békemegállapodás keretében – írta a Jediót Ahronót című napilap

.

    A miniszterelnök erről a tervről szerdán beszélt George Mitchellel, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottjával Jeruzsálemben.
    „A (palesztin) területeken élő negyedmillió izraeli közül 60 ezernek kellene elhagynia a zsidó telepeket és új lakóhelyet keresnie” – mondta Olmert, aki első alkalommal említett konkrét számokat arra vonatkozóan, hány telepesnek kellene távoznia abban az esetben, ha Izrael kivonulna Ciszjordániából.
    Olmert azt javasolta, hogy a nagyobb tömböket alkotó telepeket Izraelhez kellene csatolni. Cserébe a zsidó állam a hozzácsatolt térségekkel megegyező méretű dél-izraeli területet engedne át a jövőbeli palesztin államnak.
    A kormányfő támogatását fejezte ki Jeruzsálem megosztását illetően. Ennek értelmében a kelet-jeruzsálemi arab negyedek palesztin ellenőrzés alá kerülnének, a zsidó kerületek pedig Izrael fennhatósága alatt maradnának. A zsidó, keresztény és muszlim szent helyek nemzetközi hatóság irányítása alá kerülnének.