KÜLFÖLDI HÍREK RÖVIDEN

HILLARY CLINTON JELÖLÉSÉT

TÁMOGATTA A SZENÁTUS BIZOTTSÁGA



    NEHÉZSÉGET OKOZHAT A MAGYARTANÍTÁSBAN IS A BUKARESTI KORMÁNY NYUGDÍJASOKAT ÉRINTŐ RENDELETE
    Bukarest/Budapest – Romániában egy decemberben elfogadott sürgősségi kormányrendelet miatt számos magyar nyelvet és irodalmat oktató nyugdíjas tanár elhagyhatja a pályát, ha a fizetése helyett a nyugdíjat választja – írja a bukaresti Új Magyar Szó. A román kormány bírálatok kereszttüzébe került a másfél hete hatályba lépett sürgősségi rendelete miatt, amelyben két hetet adott a közintézményeknél és állami vállalatoknál munkát vállaló nyugdíjasoknak, hogy eldöntsék: vagy a fizetésükről vagy a nyugdíjukról mondanak le. Pető Csilla Bihar megyei RMDSZ-es képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövedelemhalmozást tiltó jogszabály a megyében megszűnéssel fenyegeti a magyar nyelv- és irodalomtanítást. Ha Biharban a 92 magyartanárból 61-en távoznak, nem lesz, aki az érettségire felkészíti a diákokat. Bánházi Emőke Csilla, a bukaresti oktatási tárca referense szerint viszont a 92 Bihar megyei magyartanár közül csak 25 nyugdíjas, közülük heten óraadók.
    BÍRÁLTA MOSZKVÁT PUTYIN BERLINI LÁTOGATÁSA ELŐTT A NÉMET KANCELLÁR
    Berlin – Szokatlanul élesen bírálta Oroszországot Vlagyimir Putyin miniszterelnök pénteki berlini látogatása előtt a német kancellár. A Moszkva és Kijev között kialakult gázvitára utalva Angela Merkel hangsúlyozta: fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország Európával szemben elveszíti megbízható energiaszállítói hitelességét. Megfigyelők szerint kijelentése üzenet volt Putyinnak, aki államfőként korábban több alkalommal volt a német főváros vendége, de miniszterelnökként első ízben látogat Berlinbe. Mindebből következik, hogy Merkel és Putyin tárgyalásainak középpontjában az orosz-ukrán gázvitával, a német-orosz energetikai együttműködéssel, valamint az Európai Unió és Oroszország közötti energiapolitikai együttműködéssel összefüggő kérdések állnak. Merkel hangsúlyozta azt is, hogy Németország a történtek ellenére nem mondhat le az orosz földgázszállításokról. Az ország a felhasznált földgáz 38 százalékát szerzi be orosz forrásból.
    HILLARY CLINTON JELÖLÉSÉT TÁMOGATTA A SZENÁTUS BIZOTTSÁGA
    Washington – Csaknem egyhangú szavazással támogatta Hillary Clinton külügyminiszteri jelölését csütörtökön a washingtoni szenátus külügyi bizottsága. A volt first ladynek az amerikai diplomácia élére történő jelölését 16 szenátor helyeselte, s csupán egy ellenezte. A Clinton ellen voksoló republikánus David Vitter több szenátortársához hasonlóan figyelmeztetett: érdekütközést eredményezhet, hogy a New York-i szenátor férje, Bill Clinton volt elnök jótékonysági alapítványát az utóbbi években a legkülönbözőbb külföldi kormányok, szervezetek és magánszemélyek támogatták. Hillary Clinton külügyminiszterré válásához még a szenátus jóváhagyása is szükséges, erre Barack Obama megválasztott elnök jövő keddi beiktatása után kerülhet sor.
    A BRIT KÜLÜGYMINISZTER SZERINT „HIBA VOLT A TERROR ELLENI HÁBORÚ”
    London – Hibásnak nevezte csütörtökön megjelent cikkében a terror elleni háború alapgondolatát a brit külügyminiszter, aki egyenes utalást tett arra, hogy az emberi jogok megsértésének tartja az amerikaiak által fenntartott guantánamói börtöntábort. David Miliband a The Guardian című baloldali brit napilap kommentárrovatában úgy fogalmazott: a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után hét évvel világossá vált, hogy „alapvetően át kell tekinteni” a szélsőség, és „annak rettenetes szülötte, a terrorista erőszak” ellen kifejtett eddigi erőfeszítéseket. Miliband szerint a „terror elleni háború” kifejezésnek „vannak bizonyos érdemei”, ám végső soron a kifejezés félrevezető és elhibázott. A terror elleni háború ideája egységes, nemzeteken átnyúló ellenség létezésének benyomását keltette, de a valóság az, hogy a mai terrorszervezetek ugyanannyira szerteágazók, mint az 1970-es évek hasonló európai mozgalmai, amelyek ügye nem volt egységes, és együttműködésük alkalomszerű volt.
    HALÁLOS ÁLDOZATOT IS KÖVETELT BELGRÁDBAN A TÜKÖRJÉG
    Belgrád – Már halálos áldozata is van a tükörjégnek Szerbiában – egy 78 éves belgrádi férfi azonnal életét vesztette, amikor csütörtökön hanyatt esett a korcsolyapályává vált utcán. A nap folyamán több százan szorultak baleseti ellátásra -többségük esés miatti sérüléssel, töréssel. A szerb főváros utcáit nemcsak a helyi közterületfenntartó ezer dolgozója próbálja megtisztítani a jégtől, a hadsereg is a segítségükre sietett: a hadkötelezettséget polgári szolgálattal letudók közül újabb 500-at vezényeltek ki úttisztításra, 850-re növelve ezzel a számukat Belgrádban. A városban a kora esti órákig 150 – többségében enyhe sérüléseket okozó – gépkocsibaleset volt.
    KIM DZSONG IL HARMADIK FIÁT JELÖLTE UTÓDJÁNAK
    Szöul – Kim Dzsong Il észak-koreai vezető harmadik fiát jelölte ki utódjának, és erről értesítette a kommunista pártot – írta csütörtöki jelentésében a Yonhap dél-koreai hírügynökség. A 24 éves Kim Dzsong Un jelölése teljesen váratlanul érte a kommunista párt vezető tisztségviselőit – idézett jól értesült forrásokat a Yonhap. Az értesülés szerint a „Kedves Vezető” január 8-án utasítást adott ki, amelyben fiát utódjának nevezte meg a Koreai Munkapárt élére


    AZ IZRAELI HADSEREG MÉLYEBBEN BEHATOLT GÁZÁBA
    Gáza/Jeruzsálem – Az izraeli erők csütörtökön megölték Szájid Szijjámot, a Gázai övezetbeli Hamász-kormány belügyminiszterét, és minden eddiginél erősebb támadást indítottak Gáza városa ellen, ami az utolsó csapás lehet a Hamász palesztin radikális szervezetre a tűzszünet előtt. A megállapodást közelebb hozhatja, hogy az Egyesült Államok biztonsági garanciákat ígért a zsidó államnak. Izrael és az Egyesült Államok megállapodást készített elő a Gázai övezetbe irányuló fegyvercsempészet megakadályozásának céljából. Izrael a hadműveletek befejezéséhez feltételül szabta, hogy kapjon nemzetközi garanciákat arra, hogy a Hamász nem lesz képes újból felfegyverkezni és rakétákat kilőni. Háled Mesaal, a Hamász damaszkuszi száműzetésben élő vezetője megismételte a tűzszünethez szabott feltételeiket és leszögezte: azokat a tűzszüneti megállapodásnak mindenképpen tartalmaznia kell.

 

    AZ ENSZ-FŐTITKÁR SZERINT MEGTEREMTŐDTEK A TŰZSZÜNET FELTÉTELEI
    Tel-Aviv/Gáza – Az ENSZ-főtitkár szerint megteremtődtek a harcok „mostani” beszüntetésének feltételei a Gázai övezetben. „Úgy gondolom, minden tényező összeállt ahhoz, hogy az erőszak most megszűnjön” – jelentette ki Ban Ki Mun csütörtöki tel-avivi sajtóértekezletén, sürgetve az izraeli-palesztin konfliktus kétállamos megoldását célzó tárgyalások újrakezdését. Ez szerinte a konfliktus egyedüli olyan megoldása, amelynek révén hosszú távra biztosítható Izrael biztonsága. „Nincs több vesztegetnivaló idő, azonnal véget kell vetni a civilek szenvedéseinek” – fűzte hozzá. Mint mondta, megengedhetetlen mértékűre növekedett az áldozatok száma.
    AZ UNRWA FELFÜGGESZTI A GÁZAI SEGÉLYEZÉST
    Gáza/Jeruzsálem – Az ENSZ palesztin menekültek segélyezéséért felelős szervezete (UNRWA) csütörtökön bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét Gázában, miután izraeli lövedékek eltalálták ottani központját és három alkalmazottja megsebesült. Az Izraelben  tárgyaló Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár „határozott tiltakozását és felháborodását” fejezte ki a világszervezet Gáza városi képviseletét ért támadás miatt, és vizsgálatot követelt. Állítása szerint Ehud Barak izraeli védelmi miniszter „súlyos hibának” nevezte a történteket. Ehud Olmert izraeli kormányfő szerint az izraeli hadsereg támadásra válaszolva lőtte az épületet, mert az UNWRA-képviseletből a Hamász palesztin radikális szervezet fegyveresei tüzet nyitottak az izraeli katonákra. Az ENSZ cáfolta a palesztin támadásra vonatkozó izraeli állítást.
    AZONNALI TŰZSZÜNETET KÖVETEL AZ EURÓPAI PARLAMENT A GÁZAI ÖVEZETBEN
    Brüsszel – Azonnali és tartós tűzszünet elrendelését, valamint a humanitárius segélyek beengedését kérik, és a „két nép, két állam” elv érvényesítését javasolják az Európai Parlament (EP) képviselői a Gázai övezet válságos helyzetének megoldására. Az EP csütörtökön Strasbourgban megszavazott állásfoglalásában kéri a Hamász radikális palesztin szervezet Izrael területére irányuló rakétatámadásainak és Izrael gázai övezeti katonai fellépésének a beszüntetését, az izraeli csapatok kivonását, a határátkelők tartós megnyitását, valamint a blokád, illetve az illegális fegyver- és lőszercsempészet felszámolását. Az EP felszólítja az izraeli hatóságokat, hogy biztosítsák a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan és folyamatos bejutását a Gázai övezetbe, a nemzetközi sajtó számára pedig tegyék lehetővé, hogy a helyszínen követhesse az eseményeket.
    
    FEGYVERSZÜNETET SÜRGETETT A KÖZEL-KELETEN MERKEL ÉS BROWN
    Berlin – Mielőbbi fegyverszünetet sürgetett Izrael és a palesztinok között csütörtökön a német kancellár és a brit miniszterelnök. Angela Merkel és Gordon Brown berlini sajtóértekezletükön rendkívül súlyosnak nevezték a gázai térségben kialakult humanitárius helyzetet, s hangsúlyozták: a nemzetközi közösségnek nyomást kell gyakorolnia a szemben álló felekre a mielőbbi fegyverszünet érdekében. A két vezető egyaránt fontosnak nevezte a palesztin területekre irányuló fegyvercsempészet haladéktalan beszüntetését. Merkel és Brown továbbá az Európa ellátását jelentősen megbénító gázvita haladéktalan beszüntetésére szólította fel Oroszországot és Ukrajnát. Egyformán fontosnak nevezték, hogy Moszkva és Kijev képviselői minél előbb tárgyalóasztalhoz üljenek.
    TÖRZSÖK ERIKA: A ROMÁN-MAGYAR EGYÜTTMŰKÖDÉS A „MAGYAR KÁRTYA” KIJÁTSZÁSÁT IS KIKÜSZÖBÖLHETI
    Bukarest – Miközben térségünkben mindenki pénzügyi és gazdasági válságról beszél, az elmúlt időszakban Románia és Magyarország közös európai uniós tagsága, akárcsak a térségfejlesztésen alapuló együttműködés olyan egészséges folyamatoknak kedvezett Romániában, amelyek mára szükségtelenné tették a „magyar kártya” kijátszását – mondta csütörtökön Bukarestben Törzsök Erika. A Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikai ügyekkel foglalkozó főosztályának főigazgatója a magyarországi nemzetpolitika fő elveiről tartott előadást a bukaresti magyar nagykövetségen. Az MTI kérdésre válaszolva emlékeztetett: a gazdasági fejlődésnek kedvező társadalmi hatásai is voltak, hiszen az etnikai feszültségek egy társadalomban csökkennek, ha van elegendő munkahely, nőnek a jövedelmek, megvan a létbiztonság. Ez a szemlélet a politika szintjén is érvényesül, hiszen – mint fogalmazott – a román politikai erők többsége már nem törekszik a „magyar kártya” kijátszására.