Hamász-küldöttség

Egyiptomban tovább

tárgyal a tűzszünetről


 a 

    Kairó/Kuvaitváros, 2009. január 13., kedd () – A Hamász küldöttsége és az egyiptomi titkosszolgálat vezetője kedden tovább egyeztetett azokról a lépésekről, amelyek elvezethetnek a tűzszünethez a Gázai övezetben, ahol harmadik hete tart az izraeli offenzíva.

    A Hamász-delegációnak most már végleges álláspontot kellene kialakítania a Kairó által előterjesztett fegyvernyugvási javaslatról. Az al-Arabíja hírtelevízió úgy tudja, a vita elsősorban arról folyik, hogy az izraeli szárazföldi csapatoknak még a tűzszünet bejelentése előtt ki kell-e vonulniuk a Gázai övezetből vagy sem.
    Hírek szerint a gázai Hamász-vezetés inkább hajlik a kompromisszumra, mint az iszlamista szervezet emigráns vezetése Damaszkuszban – utóbbit állítólag Szíria és Irán biztatja az ellenkezésre. Az emigráns vezetőség háromfős küldöttsége hétfő este érkezett vissza a szíriai fővárosból Kairóba, hogy folytassa a megbeszéléseket Omar Szuleimán tábornokkal, az egyiptomi titkosszolgálat főnökével. A Hamász számos gázai tagja ekkor már az egyiptomi fővárosban volt.
    Mostanáig alig jártak kézzelfogható eredménnyel az Izrael és a Gázai övezetet uraló palesztin iszlamista szervezet közötti alapvető nézetkülönbségek elsimítására tett diplomáciai erőfeszítések.השר ברק בפלמחים (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
    A MENA hivatalos egyiptomi hírügynökség eközben arról számolt be, hogy az utóbbi 24 órában a rafahi határátkelőn orvosok, segélymunkások és emberjogi aktivisták 17 fős csoportját engedték be a Gázai övezetbe. A csoport tagjai Németországból, Írországból, Franciaországból és Görögországból érkeztek. A határátkelő közelében lévő egyiptomi el-Arís repülőterére pedig marokkói, jordániai és szaúd-arábiai segélyszállítmányok érkeztek.
    Kuvaiti képviselők egy csoportja – többségükben iszlamisták – kedden közleményben tudatta: nem tartják kívánatosnak Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének jelenlétét azon a jövő heti arab csúcstalálkozón, amelyet az izraeli offenzívában lerombolt Gázai övezet újjáépítéséről tartanak a Perzsa-öböl menti országban.
    A közleményt az ötvenfős kuvaiti parlament 21 képviselője írta alá. Indoklásukban Abbász “negatív állásfoglalásaira” hivatkoznak, amelyeket a gázai övezeti harcokról tett, illetve arra, hogy elnöki megbízatása január 9-én lejárt. Az aláírók felszólították a kormányt, hogy nyilvánítsa nemkívánatos személynek Abbászt, és arra kérték a kuvaiti nem kormányzati szervezeteket, hogy “jogi eszközökkel” akadályozzák meg látogatását.

 

BreuerPress/MTI/dpa/AP/AFP