Biztonsági Tanács

ismét összeül


Ismét összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy áttekintse a gázai övezeti helyzetet, és megpróbáljon közös álláspontot kialakítani – jelentette be Jean-Maurice Ripert, a soros BT-elnök Franciaország ENSZ-nagykövete hétfőn.

    A Biztonsági Tanács helyi idő szerint kedden délelőtt zárt ülésen egyeztet, majd délután öt órakor nyilvános ülést tart több arab ország külügyminisztereinek részvételével. A testület ülésén Bernard Kouchner francia külügyminiszter elnököl, aki a Közel-Keleten tett látogatás után kedden érkezik New Yorkba. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden délelőtt Washington tárgyal George Bush amerikai elnökkel, de a délutáni nyilvános ülésre már visszatér New Yorkba.
    Múlt héten szombaton eredménytelenül zárult a Biztonsági Tanács rendkívüli ülése, mivel nem sikerült megállapodásra jutnia az Izrael és a Hamász közötti ellenségeskedések leállítására felszólító dokumentum szövegéről. Egy névtelenül nyilatkozó nyugati diplomata közölte hétfőn, hogy Franciaország a BT-n belüli partnereivel és arab országokkal egy határozati javaslaton dolgozik. Ez az indítvány négy elképzelést tartalmaz: azonnali tűzszünet meghirdetése, a humanitárius segélyek eljuttatásának biztosítása, a polgári lakosság biztonságának megóvása, valamint a békefolyamat újraindítása, illetve a fegyverszünet és a tűzszünet ellenőrzési mechanizmusának kialakítása.
    Már hétfőn New Yorkban tárgyalt a jordániai, a libanoni, a líbiai, a marokkói, a palesztin és a katari külügyminiszter, valamint Amr Musza, az Arab Liga főtitkára. Találkoztak Ban Ki Munnal, valamint a BT öt állandó tagjának az ENSZ-nagyköveteivel. Kedden csatlakozik hozzájuk Mahmúd Abbász palesztin elnök, valamint a szaúdi és az egyiptomi külügyminiszter.
    Izrael december 27-én indított légicsapás-sorozatot a Hamász palesztin radikális mozgalom által ellenőrzött Gázai övezet ellen, majd nyolc nappal később megkezdte a szárazföldi offenzívát is. Eddig több mint ötszáz palesztin vesztette életét az izraeli katonai műveletek következtében, míg az izraeli hadsereg 4 katonájának elvesztéséről számolt be.
    Cipi Livni izraeli külügyminiszter  a cseh, francia és svéd kollégájával folytatott megbeszélésen hangsúlyozta: az izraeli hadműveleteknek az a célja, hogy véget vessen annak a helyzetnek, hogy a Hamász fegyveresei a Gázai övezet területéről rakétákat lőnek ki izraeli célpontokra, amikor csak kedvük tartja, míg Izrael erre tartózkodóan reagál.

BreuerPress/MTI