Több tízezer tartalékos

mozgósít az izraeli

 kormány 


 Újabb több tízezer tartalékos mozgósítását rendelte el az izraeli kormány.

    A kabinet döntése értelmében a tartalékosok a Gázai övezethez átcsoportosított katonák helyére kerülnek, többségüket az északi határ térségébe és a Jordán folyó nyugati partjára vezénylik.
    Az ITAR-TASZSZ hírügynökség szerint az izraeli hadsereg gépesített oszlopai jelen pillanatban két részre szelik a Gázai övezetet az el-Bureidzs menekülttábortól a Földközi tenger partjáig húzódó vonal mentén. Az egyik katonai menetoszlop az egyiptomi határnál fekvő Rafah felé tart.
    A Gázai övezetben közben folytatódnak a súlyos harcok. Az izraeli hadsereg közlése szerint megölték a Hamász iszlamista mozgalom rakétatámadásainak egyik fő szervezőjét, Husszam Hamdant. A katonaság szerint a Gázai offenzíva kezdete óta mintegy ötven Hamász-fegyverest öltek meg az izraeli katonák. A hadsereg egy izraeli katona halálát, illetve 32 katona sebesülését ismerte el.
    A Hamász fegyveres szárnya azt állítja, hogy harcosainak sikerült lelőnie egy izraeli helikoptert, és az ellenség érezhető veszteségeket szenved. Az orosz hírügynökség jelentése szerint egy nap leforgása alatt a Hamász fegyveresei több mint 45 rakétát lőttek ki izraeli településekre, a támadásokban 3-an könnyebben megsebesültek.
    A Paltel palesztin telefontársaság közölte vasárnap, hogy az izraeli légi és szárazföldi hadjáratban tönkrement a Gázai övezet távközlési hálózata, és a térség közel került ahhoz, hogy elveszítse kapcsolatát a külvilággal. A Paltel szerint a mobiltelefon-hálózat 90 százaléka megsemmisült, sok földi távvezetékben is károk keletkeztek a gyakori áramkimaradások miatt, s a szakemberek nem tudnak eljutni a megrongálódott vezetékekhez. A harcok során a telefontársaság három szakembere életét vesztette és többen megsebesültek.
    Az izraeli biztonsági szolgálat egyik névtelenül nyilatkozó illetékese elárulta vasárnap, hogy a titoktartás érdekében hat órával a szombaton kezdődött gázai szárazföldi offenzíva előtt az izraeli hadsereg több ezer katonájától beszedték mobiltelefonjaikat.

 

BreuerPress/MTI