Izraelre aknagránátokat és rakétákat lőttek ki

 két izraeli sebesült



– Palesztin fegyveresek tíz aknagránátot és három rakétát lőttek ki dél-izraeli területekre szerdára virradóra – közölte az izraeli hadsereg.

    A Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin mozgalom leszögezte, hogy a támadásokkal három tagjuk halálát akarják megtorolni, elismerve ezzel, hogy az áldozatok a Hamász fegyveresei voltak.
    Izraeli katonák kedd este lelőttek három palesztin fegyverest, akik robbanóanyagot telepítettek a Gázai övezet kerítésénél. Ez volt a tűzszünet pénteki lejárta óta a legsúlyosabb incidens a térségben.
    A Hamász közlése szerint a mozgalom újabb két tagja veszítette életét „szent küldetése” teljesítése közben. Ezt a megfogalmazást a mozgalom általában akkor használja, ha robbanószerek véletlenszerűen felrobbannak, halált okozva.
    A dél-izraeli Netivót településen két ember sebesült meg, amikor a Gázai övezetből kilőtt, Grad tipusú rakéták csapódtak a körzetben lévő ipartelepre.
    Az ellenségeskedés kiújulása miatt az izraeli hadsereg úgy döntött, hogy – korábbi szándékát megmásítva – szerdán továbbra is zárva tartja a Gázai övezet és Egyiptom közötti, áruszállításra szolgáló határátkelőket, megakadályozva ezzel korlátozott mennyiségű élelmiszer, gyógyszer és üzemanyag bejuttatását a nélkülöző palesztin területre. Peter Lerner izraeli katonai szóvivő szerdán közölte, hogy a palesztin aknavetős és rakétatámadások miatt az átkelők szerdán zárva maradnak.
    A palesztin támadások és az izraeli megtorló légicsapások száma egyelőre azonban nem éri el a tűzszünet előtti szintet, ami tápot ad azoknak a reményeknek, hogy a tűzszünet felújítható. Mindkét fél közölte, hogy hajlandó ennek lehetőségét felülvizsgálni. Egyiptom, amely a lejárt tűzszünet ügyében közvetítő volt, diplomáciai erőfeszítéseket tesz a fegyvernyugvás megújítása érdekében. Cipi Livni izraeli külügyminiszter csütörtökön Kairóban a tervek szerint tárgyalni fog ez ügyben Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel.

 

 

BreuerPress/MTI/AP/AFP/ANSA