Izraeli pilóta nélküli repülőgépek

vásárlását fontolgatja

az orosz hadvezetés


 Pilóta nélküli repülőgépeket vásárolna Izraeltől az orosz hadsereg – közölte kedden az orosz vezérkari főnök.

 

 

    Nyikolaj Makarov tábornok az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozott erről, de nem bocsátkozott részletekbe. Nem mondta meg például, hogy Oroszország hány ilyen – egy szakértő szerint valószínűleg Hermész 450 típusú – felderítő eszközt venne a zsidó államtól.
    Nevük elhallgatását kérő izraeli védelmi illetékesek is csak annyit mondtak, Oroszország érdeklődött a pilóta nélküli repülőgépek iránt, s az izraeli kormány egyelőre gondolkodik az ajánlaton.

 

 

    Mint arra megfigyelők rámutattak, a moszkvai bejelentés annak beismerése, hogy hiányos volt a hadszíntéri információszerzés az augusztusi grúziai villámháborúban; míg Grúzia éppen izraeli pilóta nélküli repülőgépeket vetett be erre a feladatra, az orosz haderő kénytelen volt Tu-22-es stratégiai bombázóira hagyatkozni e téren. A tervezett üzlet rendkívüli többek között azért is, mert Izrael még sohasem szállított katonai technológiát az orosz haderőnek.
    Ámosz Gilád, az izraeli védelmi minisztérium megbízottja szerdán Oroszországban tárgyal, többek között erről a tervezett ügyletről. (Emellett megpróbálja meggyőzni az orosz vezetést arról, hogy ne adjon el korszerű légvédelmi rendszereket Iránnak.)
    A hidegháború alatt Moszkva több milliárd dollár értékben szállított fegyvert arab országoknak, amelyek több háborút is vívtak Izraellel. A Szovjetunió felbomlása óta folyamatosan javul az orosz-izraeli viszony, igaz, vannak még nézeteltérések. Izraelt például aggasztja, hogy Oroszország S-300-as típusú légvédelmi rendszereket adhat el Iránnak vagy Szíriának, Izrael ellenségeinek.

 BreuerPress/MTI/AP/Reuters