Újabb Kennedy

kerülhet a szenátusba


  Caroline Kennedy, a meggyilkolt John F. Kennedy elnök lánya szeretné átvenni Hillary Clinton szenátori helyét – közölte a The New York Times hétfőn.

    Caroline Kennedy – aki az egyik leghíresebb amerikai politikus dinasztia tagja – állítólag kérni fogja David Patersont, New York állam demokrata párti kormányzóját, hogy az ő személyét is vegye számításba, amikor dönt a szenátori mandátumról.

 

 

    Hillary Clinton, akit Barack Obama, a leendő elnök kormánya külügyminiszterének kért fel, megválik szenátori mandátumától, amelynek betöltéséről az állam kormányzója dönt.
    A szenátusnak 1962 óta tagja egy másik Kennedy: Caroline nagybátyja, a 76 éves Edward Kennedy, a meggyilkolt John öccse. Ő Massachusetts államot képviseli a kongresszus felsőházában. Júniusban agyműtétet hajtottak rajta végre, azóta otthonában lábadozik, de a terv szerint januárban ismét aktívan bekapcsolódik a szenátus munkájába.
    A The New York Times értesülése szerint Caroline Kennedy – akit barátai nem feltűnő, de határozott emberként ismernek – sokáig vívódott, hogy feladja-e eddigi életstílusát, amelyet a nyilvánosság elkerülése jellemzett. Ha kinevezik, Caroline Kennedy azt a szenátori posztot fogja betölteni, ahol egykor bácsikája, a néhai Robert F. Kennedy is dolgozott.

 

 

 

    Az újság szerint Caroline Kennedy szándéka valószínűleg nagyban fogja befolyásolni a kormányzó döntését, jóllehet több demokrata politikus korábban megkérdőjelezte, hogy az 1963-ban meggyilkolt legendás elnök lánya alkalmas a szenátorságra. Gary Ackerman queensi képviselő azt mondta, a Kennedy-lányt csak a neve miatt ismerik, egyéb „eredményt” nem tud felmutatni. Mások viszont, közöttük Michael R. Bloomberg polgármester, ellenkező értelemben nyilatkoztak.
    Hillary Clinton közölte, addig nem adja fel szenátori helyét, amíg nem erősítik meg külügyminiszteri kinevezését. Erre januárban vagy februárban kerülhet sor.
    A Manhattanben élő Caroline Kennedy idén szokatlan nyíltsággal kiállt Barack Obama elnökjelöltsége mellett. A The New York Times szerint barátok lettek; Obama bevette őt abba a szűk csapatba, amely átvilágította a lehetséges alelnökjelölteket.
    Az 51 éves Caroline Kennedy eddig többnyire jótékonysági tevékenységgel foglalkozott, valamint a családjához kapcsolódó intézményeknél dolgozott, ő a Kennedy-könyvtár Alapítvány elnöke.

 

 

    A New York-i szenátori poszt esélyesei között emlegetik az állam főügyészét, Andrew M. Cuomót. A Fox News hírcsatorna korábbi értesülése szerint a szenátori mandátumra pályázik Caroline unokabátyjának, Robert Kennedynek., a szintén meggyilkolt egykori igazságügy-miniszternek a fia is.

 

BreuerPress/MTI