Obama is elítélte

az indiai merényleteket


 A washingtoni Fehér Ház és Barack Obama megválasztott amerikai elnök is elítélte az indiai Mumbai városában végrehajtott halálos merényleteket. George Bush elnök csütörtökön telefonon beszélt Manmohan Szingh indiai miniszterelnökkel.

    Dana Perino szóvivő elmondta, hogy a Maryland állambeli Camp David-i elnöki lakhelyről hívta fel Bush az indiai kormányfőt. Bush támogatást és segítséget ajánlott fel az indiai kormánynak, amely a rend helyreállításán fáradozik, egyben sikert kívánt „e hitvány cselekedetek” felderítéséhez. A Fehér Ház előző napi közlése szerint Bush elnök már szerdán kifejezte együttérzését az indiai népnek, az ártatlan polgári halottak családjainak, valamint a sebesülteknek.
    A nemzetbiztonsági tanács értekezletet hívott össze a terrorizmusellenes és hírszerző ügynökségek, valamint a külügy- és a védelmi minisztérium tisztviselőinek részvételével az indiai támadások ügyének megvitatására. Az amerikai kormány továbbra is nyomon követi a helyzetet, egyebek között az amerikai állampolgárok biztonsága miatt, és készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az indiai kormánynak – volt olvasható az amerikai kormány közleményében.
    A január 20-án hivatalába lépő Barack Obama meválasztott elnök úgy értékelte: az ártatlan civilek elleni összehangolt támadások azt jelzik, hogy a terrorizmus veszélye komoly és közvetlen – közölte Brooke Anderson, Obama nemzetbiztonsági szóvivője. Obama szerint az Egyesült Államoknak tovább kell erősítenie a partnerséget Indiával és a világ más államaival a terrorista hálózatok felszámolása érdekében.

 

 

 

BreuerPress/mti