Obama az új amerikai elnök

 Az Egyesült Államok első

afroamerikai elnöke


 Történelmi győzelmet aratott az amerikai elnökválasztáson Barack Obama demokrata párti szenátor

    Obama fölényes győzelmet aratott republikánus ellenfelével, John McCainnel szemben. A helyi idő szerint szerda délelőttig összesített adatok szerint a voksok 52 százalékát szerezte meg, míg McCain a 46 százalékát; a demokrata jelöltre 62,9 millióan, a republikánus politikusra 55,6 millióan voksoltak, előbbi 338, utóbbi 162 elektori voksot szerzett. A szoros eredmény miatt még nem hirdettek győztest Indiana, Missouri és Észak-Karolina államban.
    McCain szerdán reggel gratulált Barack Obamának győzelméhez, és megígérte: minden tőle telhető segítséget megad Obamának ahhoz, hogy ezekben a nehéz időkben, a sok kihívás közepette vezesse az Egyesült Államokat. Hangsúlyozta, hogy történelmi választás ez az afrikai amerikaiak szempontjából.

 

 

 

    George Bush amerikai elnök is gratulált szerdán Barack Obamának a győzelemhez, egyúttal teljes együttműködést ígért a hatalom átadásában. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter azt mondta, „afroamerikaiként nagyon büszke” arra, hogy az amerikai választópolgárok színes bőrű elnököt választottak.
    Barack Obama elnökké választása utáni első beszédében kijelentette: „a választás bebizonyította, hogy létezik egy minden társadalmi és etnikai választóvonal felett álló Amerikai Egyesült Államok. Ez mutatja a demokrácia hatalmát. Ez a ti győzelmetek”. Hozzáfűzte azonban, Amerika nagy kihívások előtt áll, két háborút visel, s eközben hosszú idő óta a legsúlyosabb pénzügyi válsággal is szembe kell néznie.
    Kevés kivétellel szerte a világban kedvezően fogadták Barack Obama elnökké választását.
    Az Európai Unió központi szervei és tagállamai egyöntetűen üdvözölték szerdán Obama győzelmét. Az Európai Parlament elnöke meghívta a leendő amerikai elnököt, hogy mondjon beszédet a képviselőtestület előtt.
    Obama volt Franciaország titkos favoritja – árulta el Bernard Kouchner, a soros EU-elnök Franciaország külügyminisztere. Célzott arra kijelentését indokolva, hogy Obama feltehetően hajlamosabb lesz konzultálni az Európai Unióval a világ dolgairól, mint elődje volt.
    A korábbinál jobb német-amerikai, illetve transzatlanti kapcsolatokhoz fűződő remény fogalmazódott meg a legmagasabb németországi állam-, illetve kormányzati vezetők nyilatkozataiban is.
    Gordon Brown miniszterelnök gratulált Obama győzelméhez, és azt mondta: ő és az Egyesült Államok új elnöke sok kérdésben azonos állásponton van, mindketten elkötelezettek például annak bemutatása mellett, hogy az állam a világgazdaságot sújtó jelenlegi nehéz időszakban is képes igazságosan segíteni az embereken.
    Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár emlékeztettt arra az amerikai elnök megválasztását üdvözölve, hogy a transzatlanti kapcsolat lényegi elem a szövetség működésében, és meggyőződését fejezte ki, hogy az Egyesült Államok Obama irányítása mellett is betölti majd ebben játszott szerepét.
    XVI. Benedek pápa szintén történelminek nevezte Obamának küldött üdvözlő üzenetében a demokrata párti politikus győzelmét, s Isten áldását kérte az Egyesült Államok leendő új vezetőjére.
    Gyurcsány Ferenc kormányfő üdvözlőlevelében azt írta, „a számos globális kihívás miatt is nagy várakozással néz a leendő amerikai elnökkel való együttműködés elé”.
    Az Európai Unión kívüli Európa legnagyobb hatalma, Oroszország, amely számos kérdésben élesen szemben állt a Bush-kormány vezette Egyesült Államokkal, megkönnyebbüléssel fogadta Obama sikerét. Dmitrij Medvegyev elnök gratulált Obamának, és hangsúlyozta: arra számít, hogy Moszkva és Washington olyan bizalmon alapuló, építő párbeszédet folytathat majd Obama elnöksége alatt, amelynek során a felek kölcsönösen figyelembe veszik a másik érdekeit is.
    Az iraki kormány rosszkedvűen fogadta Obama győzelmének hírét. Az Egyesült Államok megválasztott elnöke ugyanis azt fejtegette választási kampányában, hogy el kellett volna számoltatni az iraki kormányt, mert az nem tett meg mindent a nemzeti megbékélésért. Hosjar Zebari külügyminiszter kijelentette, Bagdad biztos benne, hogy az új elnök nem fogja elsietni az iraki csapatkivonást.
    Az Irakkal szomszédos Szíriában, amelyet Bush a „gonosz tengelyéhez” sorolt, óriási volt az öröm a választás éjszakája után.    Cipi Livni izraeli külügyminiszter azt hangsúlyozta nyilatkozatában, hogy a megválasztott amerikai elnök teljes mértékben elkötelezte magát a zsidó állam biztonsága mellett. Izrael arra számít, hogy folytatódik a közvetlen stratégiai együttműködés az új amerikai kormányzattal – mondta.
    Mahmúd Abbász palesztin elnök üdvözölte Obama győzelmét, és annak a kívánságának adott hangot, hogy az új amerikai elnök gyorsítsa fel a közel-keleti béke érdekében teendő erőfeszítéseket.  A Hamász iszlamista palesztin mozgalom abban bízik szóvivője szerint, hogy az új amerikai elnök nem folytatja majd Washington „furkósbot-politikáját”.
    Iráni tisztségviselők azt emelték ki az amerikai elnökválasztás eredményére reagálva, hogy az amerikaiak a washingtoni politika megváltoztatására szavaztak. Az elnökválasztás egyszersmind, mint mondták, bizonyíték arra, hogy Bush elnök politikája csődöt mondott.
    Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök üdvözölte Barack Obama győzelmét, egyúttal jelezte, hogy szeretné magasabb szintre emelni az amerikai-kínai kapcsolatok szintjét.
    Hugo Chávez venezuelai elnök „a remény napjának” nevezte Obama megválasztásának napját, és hangsúlyozta, hogy új kapcsolatokat kíván kialakítani az Egyesült Államokkal.
    Kenya népe örömmámorban úszott szerda hajnalban azt követően, hogy a kenyai apától származó Obama megnyerte az amerikai elnökválasztást. A kenyai kormány is sietett jókívánságait kifejezni az Egyesült Államok megválasztott elnökének.

 

 

BreuerPress/MTI/Reuters/dpa