KÜLFÖLDI HÍREK RÖVIDEN

OLMERT TÁJÉKOZTATTA KORMÁNYÁT,

 HOGY LEMOND A MINISZTERELNÖKI TISZTSÉGRŐL


    A KÉTOLDALÚ ÉS A RÉGIÓK KÖZÖTTI EGYÜTTMŰKÖDÉS FEJLESZTÉSÉRŐL TÁRGYALT SÓLYOM LÁSZLÓ ECUADORBAN
    Quito – A kétoldalú és régiók közötti együttműködés fejlesztéséről tárgyalt Sólyom László köztársasági elnök Quitóban Rafael Correa Delgado ecuadori elnökkel, kezdeményezve, hogy vendéglátója csatlakozzon a környezetvédelem ügyét szívűkön viselő „zöld elnökök” hálózatához. A csúcsszintű magyar-ecuadori találkozót eredetileg péntekre tervezték, de a köztársasági elnök gépének csaknem kilenc órás késése miatt másfél nappal elhalasztották. Az ecuadori vendéglátóknak ugyanakkor sikerült beütemezniük az összes eredetileg eltervezett programot. A tárgyalásokon a köztársasági elnök ösztöndíjas programokat kezdeményezett. Beszámolt arról is, hogy a vízumok ügyintézésén is könnyítenének.
    OLMERT TÁJÉKOZTATTA KORMÁNYÁT, HOGY LEMOND A MINISZTERELNÖKI TISZTSÉGRŐL
    Jeruzsálem – Ehud Olmert izraeli miniszterelnök vasárnap megerősítette, hogy lemond tisztségéről. A korrupciós botrányba keveredett Olmert a kormány szokásos heti ülésének kezdetén jelentette be, hogy távozik a miniszterelnöki posztról. Az izraeli televíziók élőben közvetítettek a kormány üléséről. Olmert ugyanakkor továbbra sem árulta el, hogy mikor nyújtja be hivatalosan lemondását Simon Peresz államfőnek. Az új kormány megalakításának folyamata mindaddig nem kezdődhet el, amíg az államfő át nem veszi a lemondási nyilatkozatot.
    PAKISZTÁNI TERRORCSELEKMÉNY – MEGHALT A CSEH NAGYKÖVET
    Iszlámábád – Életét vesztette Csehország pakisztáni nagykövete az iszlámábádi Marriott szálloda ellen végrehajtott öngyilkos merénylet következtében – jelentette be vasárnap Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő. A 47 éves, kétgyermekes családapa Ivo Zdárek a nyáron érkezett Vietnamból pakisztáni állomáshelyére, és ideiglenesen a Marriott szállodában lakott. A merényletben legalább hét német állampolgár sebesült meg, és valószínűleg meghalt egy dán diplomata is. A pakisztáni miniszterelnök 53 halottról adott hírt, de a pakisztáni sajtó több mint hatvan halottat és több mint 270 sebesültet emleget. Szombat este háromnegyed nyolckor repült levegőbe egy robbanóanyaggal tömött teherautó a luxusszálloda bejárata előtt. A robbanás pillanatában éppen fogadást tartottak a Marriottban az államfő tiszteletére, amelyen részt vett a Világbank küldöttsége, valamint számos külföldi diplomata is.
    AUTÓBA REJTETT POKOLGÉPEK ROBBANTAK A SPANYOL BASZKFÖLDÖN
    Madrid – Autóba rejtett pokolgép robbant szombaton késő este spanyol Baszkföld fővárosában, Vitoriában, majd egy másik, szintén gépkocsiban elhelyezett robbanószerkezet Ondarroában, a tartományi rendőrség székhelyénél lépett működésbe néhány órával később, itt hatan megsérültek. Az ondarorrai rendőrségnél elkövetett robbantásban hat ember – három rendőr és három civil – megsebesült – közölte a baszk belügyminisztérium szóvivője. A Vitoria egyik külvárosában, Salburuában egy takarékpénztár székháza előtt előzőleg elkövetett merényletben senki sem sebesült meg. A székház és a környező épületek megrongálódtak.
    BRÜSSZELI JAVASLAT: LEGYEN 2009 A KREATIVITÁS ÉS AZ INNOVÁCIÓ EURÓPAI ÉVE
    Brüsszel – Az Európai Parlament (EP) hétfői brüsszeli plenáris ülésén napirendre kerül az a javaslat, hogy 2009 legyen a kreativitás és az innováció európai éve. 2006 a munkavállalói mobilitás, 2007 az esélyegyenlőség éve volt, idén pedig a kultúrák közötti párbeszéd európai évét tartják. Az Európai Bizottság – az EU „kormánya” – 2009-ben a kreativitásnak és az innovációnak a gazdasági és társadalmi fejlődésben betöltött szerepe köré építené az európai év eseménysorozatát. A javaslat központi gondolata az oktatás fejlesztése, azon belül is az egész életen át tartó tanulás ösztönzése.
    ERDŐTŰZ MIATT KITELEPÍTETTÉK MAKARSKA EGY RÉSZÉNEK LAKÓIT ÉS TURISTÁIT
    Budapest/Makarska – Több mint 700 hektáron ég péntek óta az erdő a horvátországi Makarska környékén, ahol a város egy részéből vasárnapra virradó éjjel kitelepítették a lakosokat és a turistákat. Horvát internetes sajtóbeszámolók szerint éjszaka a gyerekeket, az időseket és a betegeket házról házra járva menekítették ki a népszerű dalmáciai üdülőhely külvárosában, Veliko Brdoban, de Zelenikát is veszélyezteti a tűz. A makarskai riviéra fenyőerdővel körülvett szállodáit szintén kiürítették, többségében cseh és lengyel turisták laktak a hotelekben, akiket a helyiekkel együtt a közeli iskolákba szállították.
    A FEHÉROROSZ ELLENZÉK NEM BOJKOTTÁLJA A VÁLASZTÁSOKAT
    Minszk – A fehérorosz liberális és nemzeti ellenzék megosztottságán felülemelkedve vasárnap megállapodott, hogy nem bojkottálja a parlamenti választásokat, amelyektől a volt szovjetköztársaság a nyugati országokkal való kapcsolatai javulását várja. Aljankszandr Lukasenka államfő, akit a Nyugat régóta bírál az emberi jogok megsértése miatt, azt reméli, hogy a jövő vasárnapi voksolás megerősíti legitimációját az Egyesült Államok és az Európai Unió szemében. A Nyugat ugyanis a fehéroroszországi demokrácia próbakövének tekinti a voksolást. Az 1990-es évek közepe óta a nyugati országok egyetlen választást sem ismertek el demokratikusnak Fehéroroszországban.
    
    CHÁVEZ: LATIN-AMERIKÁNAK SZÜKSÉGE VAN OROSZORSZÁGRA
    Moszkva – Latin-Amerikának szüksége van Oroszország szoros barátságára, mert ellensúlyozni kell az Egyesült Államok befolyását a térségben és fenntartani a békét ebben a régióban – jelentette ki Hugo Chávez venezuelai elnök a Vesztyi 24 orosz televíziónak adott és vasárnap sugárzott interjújában. „Nem csak Venezuelának, hanem egész Latin-Amerikának szüksége van az olyan barátokra, mint Oroszországa, ha meg akarunk szabadulni az (amerikai) dominanciától. A gazdasági és társadalmi fejlődéshez, a kontinens népeinek létezése és a béke érdekében szükségünk van Oroszországra” – mondta.

 

BreuerPress-MTI