Sokmillió forintos kárt okoztak

Tüntetés – radikálisok


Feltehetőleg sokmillió forintos kárt okoztak a fővárosi közterületeken azok a rendbontók, akik szombaton törtek-zúztak a belvárosban. A rendőrség az este fél nyolcig tartó összecsapások idején legalább 12 embert őrizetbe vett. Négyen megsérültek, hárman közülük rendőrök.

    A rendbontás akkor kezdődött, amikor a Magyar Demokratikus Charta és a cigányszervezetek demonstrációja ellen tiltakozó radikális csoportok Hősök terei rendezvényükről a Szabadság térre értek. A radikálisok egy része macskaköveket, Molotov-koktélokat, égő anyagokat és cipőket dobált a szovjet hősi emlékmű, illetve az azt védő rendőrök felé.
    A rendőrség ekkor könnygázt vetett be, és rövid idő alatt a térről a környező utcákba szorította a rendbontókat. A tüntetők egy százfőnyi csoportja a tér szélén álló református Hazatérés templomába menekült, amit csak később hagytak el.
    Balog Zoltán, a parlament emberi jogi bizottságának fideszes elnöke az itt történtekkel kapcsolatban azt közölte: Morvai Krisztina büntetőjogász arról értesítette, hogy többek szerint “beszorították” őket a templomhoz, és nem engedték őket eltávozni, továbbá a rendőrök könnygázt is használtak a helyszínen.
    Radikális fiatalok megtámadtak több, a Kossuth térről hazafelé tartó chartást is a Szabadság tér környékén.
    A radikálisok nagyobb csoportjai a környező utcákban tartó összecsapások után a Bajcsy-Zsilinszky, valamint az Andrássy út irányába vonultak tovább. Útjuk közben törtek-zúztak, szemetes kukákat borogattak fel, padokat, éttermi székeket, jelzőtáblákat tettek tönkre, autókat törtek össze.
    A rendőrök vízágyúkat is bevetettek a tömegoszlatás során a Bajcsy-Zsilinszky úton az Arany János utcánál.
    Az összecsapások este hét óra után értek véget a Hősök terénél, illetve az Izabella utcánál, ahol ismét könnygázt vetettek be a rendőrök.
    A rendbontók közül többen egy rendőrautót is felgyújtottak, mások egy rendőrségi teherautót törtek fel, és 18 védőpajzsot vittek magukkal. A Szabadság téren egy rendőr elveszítette a pisztolyát, ám ez később, nem tudni honnan és hogyan, megkerült. Tafferner Éva, a rendőrség szóvivője káraikról későbbre ígért egyenleget.
    Az összecsapások, valamint a rendőri akciók és lezárások miatt egy időre megbénult Budapest belvárosa, a 4-6-os villamosok sem közlekedtek.

BreuerPress/MTI