Sikerrel zárult az idei Zsidó Nyári Fesztivál

Csaknem 130 ezer látogatója volt a XI. Zsidó Nyári Fesztivál


Csaknem 130 ezer látogatója volt a XI. Zsidó Nyári Fesztivál programjainak, az augusztus 30-tól szeptember 8-ig Budapesten 18 helyszínen és több vidéki városban megrendezett, összesen hatvanhét eseményre hazai és külföldi vendégek egyaránt érkeztek. A magyar és a zsidó kultúrát bemutató, egymással ötvöző programsorozat ma már Európa legnagyobb zsidó kulturális fesztiváljává nőtte ki magát.

 

A rangos, világhírű művészeket megszólaltató, műfajilag minden eddiginél gazdagabb, magas színvonalú rendezvények estéről estére telt házakat vonzottak. A legnépszerűbb helyszín az idén is a Dohány utcai Zsinagóga volt. Itt adott koncertet többek között David D’Or, Shlomo Bar, Dudu Fisher, Azi Shwartz és Benzion Miller, valamint a népszerű Budapest Klezmer Band mellett a krakkói Max Klezmer Band és a pozsonyi Pressburger Klezmer Band.

A nagy közönségsikert jelzi, hogy  több hazai előadóművész  – például Palya Bea és Szalóki Ági –  ráadás koncertet is adott.

. 

A XI. Zsidó Nyári Fesztivált nagy érdeklődéssel kísérte a hazai és a külföldi sajtó, az eseményekről naponta beszámoltak a különböző tv-csatornák, a nyomtatott és internetes újságok. A hagyományos fesztivál-programok – mint a kántor-, és a klezmerzene – mellett sikerrel mutatkoztak be olyan új zenei irányzatok és együttesek, amelyek színvonala illeszkedett a fesztivál igényességéhez. Fellépett például a holland Nikitov, a magyar Besh o droM, valamint a Vodku Zenekar. Ezzel a fesztivál rendezőinek a fiatal közönséget is sikerült megnyerniük. Sokakat vonzott Horgas Eszter, Ladányi Andrea valamint a László Boldizsár vezette Cotton Club Singers – külön a fesztiválra összeállított – estje is.

 

A Fesztivál programjából a reneszánsz évhez kapcsolódó programok sem hiányoztak. Az Olasz Kultúrintézet adott otthont a világhírű régizenei együttes, a Lucidarium  legkényesebb zenei ízlést is kielégitő nagysikerű koncertjének.

Új színt hozott a fesztivál palettájára az izraeli zenei élet egyik sztárcsapata

a nemzetközi szinten is elismert harmonika virtuóz együttes, az Adler Trio, akik fergeteges hangulatú programjukkal meghóditották Budapestet  .

A fesztivál zenei vonulata mellett  számos rangos képzőmüvész is bemutatkozott a fesztiválon. Hat helyszínen, több , mint harminc elismert képzőmüvész alkotását tekinthették meg az érdeklődők. Ezek közül is kiemelkedik a világhírű filmrendező, Andrzej Wajda grafikai kiállítása a Lengyel Intézetben.  A fesztivál nemzetközi elismertségét jelzi, hogy a Magyarországon működő nemzeti kulturális képviseletek is örömmel csatlakoznak rendezvénysorozathoz.

A hagyományos könyvvásár szerepét –ebben az évben a rendhagyó könyvbemutatók, író- olvasó találkozók és  beszélgetések töltötték be, irodalmi életünk olyan kiválóságainak részvételével, mint Spiró György, Benedek István Gábor vagy Gantner Ádám.

A hétfő esti gyorsmérleg alapján, a fesztivál tavalyinál nagyobb látogatottsága az átlagosan 30 százalékkal olcsóbb jegyáraknak is köszönhető. A fesztivál alatt készült reprezentatív felmérésből az is kiderült, hogy a főváros lakóinak többsége ismeri a rendezvény programjait és ha alkalma adódik, szívesen részt vesz rajtuk.

A XI. Zsidó Nyári Fesztivál sikere megerősítette a szervezőket abban, hogy itt Európa szivében, a hagyományos értékrendet képviselő zsidó és izraeli

müvészetek bemutatására van igény. A fesztivál hosszútávú célkitűzése olyan produkciók létrehozása is, melyek külföldön is reprezentálják a magyar zsidó kultúrát illetve a Zsidó Nyári Fesztivált.

BreuerPress