Esther Jungreis

Rebetzen


Esther Jungreis Rebetzen rendhagyó előadást tart az Az élet egy próbatétel címmel a Magyar Zsidó Hitközség szervezésében 2008. szeptember 15-én 19 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban (1088 Budapest, Rákóczi út 21.).
A rendezvény díszvendégei:
April H. Foley, Amerikai Egyesült Államok Nagykövete,
Aliza Bin Noun, Izrael Állam Nagykövete.
Egységes jegyárak: 1000 forint.
A magyar származású, holokauszt-tűlélő Esther Jungreis Rebetzen több, mint negyven éve járja a világot a zsidóság reményt adó üzenetével. Előadásai semmilyen vallásos előismeretet nem feltételeznek: hívőket és nem hívőket, zsidókat és nem zsidókat egyaránt érintenek – és megérintenek.
A rabbifeleségnek (Rebetzen) a zsidó közösségben hagyományosan fontos szerepe van, ám keresve sem akad párja Esther Jungreis Rebetzennek, aki 1972-ben egy előadásával a legendás hírű New York-i Madison Square Garden stadiont 18,000 fővel, zsúfolásig töltötte.
A Rebetzen a zsidó világ egyik legmeghatározóbb közéleti nő alakja, aki nagysikerű előadásokat tart New Yorkban, Londonban, Jeruzsálemben és Hollywoodban. Hollywoodi sztárok, New York-i milliomosok is szívesen meghallgatják előadásait, de mondott beszédet az Egyesült Államok hadserege és tengerészete előtt, csak úgy, mint az Izraeli Védelmi Erők katonáinak is. Saját televízió showja van, mely hetente 8 millió háztartást ér el Amerikában. Személyesen ismeri Bush elnököt és az izraeli államfőt is. A Rebetzen a szegedi főrabbi családjában született nem sokkal a második világháború előtt. Nem felejtett el magyarul és nem felejtette el Magyarországot sem.
BPI-info