45 emelkedett

az indiai pokolgépes merényletek
áldozatainak száma


Az indiai vezetők nyugalomra szólították fel a lakosokat az ahmadábádi merényletsorozat után, amelynek negyvenöt halálos áldozata és több mint 160 sebesültje volt.

A 16 robbanást Gudzsarat állam legnagyobb városa, Ahmadábád forgalmas helyein, piacokon, egy autóbuszban és az első robbantások sebesültjeit befogadó kórházakban követték el.
Indiai televíziós állomások szerint a támadások elkövetését a magát Indiai Mudzsahedeknek nevező iszlamista csoport vállalta.
Pénteken a dél-indiai Bangalorban robbant több pokolgép, a robbanásoknak egy halálos áldozatuk és hét sebesültjük volt.
Pratibha Patil államfő fájdalmát és szomorúságát fejezte ki. Pratil asszony felszólította Ahmadábád lakosságát, hogy “tartsák fenn a békét és az egyetértést”.
Manmohan Szingh kormányfő még szombaton elítélte a merényleteket és nyugalomra szólította fel a lakosságot.
Valamennyi pokolgépben volt időzítő szerkezet és 36 perc leforgása alatt robbantak fel – közölték a hatóságok.
Számos áldozatot a csavarokkal és csavaranyákkal megtöltött robbanószerkezetek szilánkjai sebesítettek meg.
A városi közkórházban, amelyben szintén követtek el robbantást, súlyos sebesültek feküdtek a padlón, testük tele ólommal, s a pánikba esett és túlterhelt egészségügyi alkalmazottak segítségéért könyörögtek. A kórházban elkövetett merényletnek tíznél több halálos áldozata volt, közöttük két orvos és egy medikus.
“Mahatma Gandhi földjét (aki Gudzsarat szövetségi állam szülöttje volt) a terroristák vérrel borították be, akikkel kemény kézzel fogunk elbánni” – jelentette ki még szombaton a hindu nacionalista Narendra Modi, Gudzsarat kormányfője.
A városban vasárnap nyugalom volt: rendőrök és félkatonai egységek járőröztek az utcákon, hogy megakadályozzák a muzulmánok elleni esetleges támadásokat.
Az indiai média szerint a tűzszerészek szombaton találtak három fel nem robbant pokolgépet és a rendőrség több razziát tartott, 30 embert előállítottak.
Ahmadábádban 2002-ben véres összetűzések voltak hinduk és muzulmánok között, amelyek több mint 2000 halálos áldozatot követeltek.
Az Európai Unió francia elnöksége vasárnap közleményében szolidaritásáról biztosította Indiát és határozottan elítélte a merényleteket.
“Az Európai Unió ismételten hangsúlyozza, hogy az indiai kormány oldalán akar harcolni a terrorizmus sorscsapása ellen, s mély részvétét tolmácsolja Indiának, kormányának és népének, valamint az áldozatoknak és hozzátartozóiknak” – áll a közleményben.
BreuerPress/MTI/AFP/AP/Reuters