A Haydn-szoborpályázat pályamunkáinak kiállítása

(Esterházy-kastély, Fertőd, július 22. – augusztus 24.)


A 2009-es Haydn-emlékév tervezett Fertőd-eszterházai programjai keretében a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a világhírű zeneszerzőt, Joseph Haydnt, valamint a mecénást, Esterházy „Fényes” Miklóst megörökítő nyílt, országos szoborpályázatot írt ki ez év tavaszán. A két figurából álló szoborcsoport állításának indoka, hogy Fertőd-Eszterházán egy Haydn-emléktáblán kívül nincs a zeneszerző és a herceg emlékét idéző köztéri mű. (Haydnnak csupán Budán áll egy mellszobra, a hercegnek viszont sehol sem.) A hiányt is pótló alkotás fő mondanivalója, hogy megörökítse e két nagyformátumú személyiség kapcsolatát és a maguk területén végzett kimagasló teljesítményüket.
A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, mint megrendelő, nem konvencionális művészeti programmal hirdette meg a pályázatot. Két fő szempontja, a történetileg hiteles helyszín kiválasztása, illetve az emberközeli megformálás módja a következőkben foglalható össze: Eszterházai időszaka (1762-90) alatt Joseph Haydn a kastély főépületétől nyugatra eső ún. Muzsikaházban élt és a ma is meglévő – a kastély hátsó homlokzatához futó – fasoros sétányon járt át a kastélyba. (E megmaradt útvonal tehát hiteles, személyéhez is köthető helyszín.) A rezidencia és környezete kiépítésekor Esterházy Miklós pedig a leírások szerint a kastély déli homlokzatának erkélyére – amelyre a zenei eseményeknek is helyet adó díszterem nyílik – kilépve adta művének az Eszterháza nevet. (Az erkély tehát szintén egy történetileg eredeti, ugyanakkor a reprezentációnak megfelelő és a korabeli hierarchiát is jelző helyszín.) Az előzőekből adódóan a megrendelői szándék szerint a herceg messziről is felismerhető figurája a kastély hátsó homlokzatának erkélyén jelenne meg úgy, hogy vizuális kapcsolatban legyen a hátsó park homlokzat elé futó fasoros sétányról – a Muzsikaház felől és a nyugati kamarakertet záró ballusztrád előtt – érkező Haydn alakjával. Elvárás volt, hogy az életképszerű, bronz figurák portréigényűek legyenek és korhű öltözékben jelenjenek meg.
A pályázat június 30-i határidejére 9 pályamunka makettje és látványtervei érkeztek be. Bár hogy melyik legyen a díjnyertes és megvalósítandó mű, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága döntheti el, a döntés előtt az intézmény 3 oldalról kér véleményt. Egyfelől a Képző- és Iparművészeti Lektorátus szakértői bizottsága értékeli a pályázatokat és fogalmaz meg javaslatokat. Másfelől a Gondnokság konzultál Fertőd Város Önkormányzatával, harmadrészt pedig az Esterházy-kastélyban július 22. – augusztus 24. rendezett kiállításon szavazásra invitálja a közönséget is a számára leginkább tetsző műre.
A bronz szoborpár a tervek szerint 2009 koranyarán kerül felállításra. Összköltsége meghaladja a 25 millió forintot, s a fedezetet az emlékév központi költségvetéséből, illetve szponzorok bevonásával teremtik elő. BreuerPress-info