Izrael megalakulására emlékeztek Budapesten

Izrael Állam megalakulásának hatvanadik évfordulójára emlékeztek kedden Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Az izraeli nagykövet szerint országa hatvan éve a XX. század sikertörténete.


Aliza Bin-Noun nagykövet beszédében a XX. század sikertörténetnek nevezte Izrael elmúlt hatvan évét. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem minden célt sikerült még elérni, ám az izraeliek nem vesztették el a reményt.
Aliza Bin-Noun rámutatott: a rendszerváltás után új fejezet kezdődött Magyarország és Izrael viszonyának történetében. Azóta a politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok folyamatosan ejlődnek a két ország között – tette hozzá.
Göncz Kinga külügyminiszter beszédében kiemelte, hogy Magyarországnak több oka is van Izrael megalakulása 60. évfordulójának megünneplésére. ezek Izraelnek napjainkban is 200 ezer magyarul beszélő lakosa van, akik a Kárpát-medence különböző részeiről érkeztek.
Magyarország levonta a történelmi tanulságokat, az ország a demokratikus és emberi jogok messzemenő tiszteletben tartásával kíván együttműködni Izraellel, elutasítva a rasszizmus minden formáját – hangsúlyozta Göncz Kinga.
A külügyminiszter kiemelte: Magyarország azon dolgozik, hogy még intenzívebbé váljanak a kapcsolatok Izrael és az európai integrációs intézmények között.
Az Aliza Bin-Noun által adott ünnepi fogadáson mások mellett részt vettek a történelmi egyházak vezetői, a parlamenti pártok képviselői, diplomaták és közéleti személyiségek.
Izrael csütörtökön ünnepelte az államalapítás hatvanadik évfordulóját. Izrael Állam 1948. május 14-én alakult meg, amikor a brit mandátum lejárta előtt néhány órával Dávid Ben Gurion kikiáltotta létrejöttét; Izraelben a zsidó naptár szerinti napon emlékeznek meg a függetlenség napjának nevezett évfordulóról, ami ebben az évben május 8-ra esett.
BreuerPress/MTI