Új Tudás

Sikeresnek nevezte


az Új Tudás, Új Iskola programról tartott első szakmai egyeztetést a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Hiller István szakminiszter.

Hiller István a találkozó után újságírók előtt elmondta, hogy az elkövetkező hetekben számos társadalmi és szakmai szervezettel egyeztetnek még a programról. Pénteken a Kollégiumok Szövetségével tárgyal, a jövő héttől pedig vidéki konferenciákon, szakmai megbeszéléseken ismertetik a programot. Egyeztetnek még a Közoktatás-politikai Tanáccsal, az Országos Köznevelési Tanáccsal, szülői szervezetekkel és a diákjogi tanáccsal is.
A cél, a program egyik pillére, hogy újra presztízst jelentsen a tanári pálya. Ennek érdekében a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókkal foglalkozó pedagógusok havi 30-50 ezer forintos pótlékra számíthatnak. E célra 2009-ben és 2010-ben 5-5 milliárd forintot fordítanak majd a büdzséből. Magyarországon a 2006/2007-es tanévben 3591 általános iskolai feladatellátási hely volt, ezek több mint felében egyáltalán nincs halmozottan hátrányos helyzetű tanuló – fejtette ki a tárca vezetője a találkozó előtt tartott háttérbeszélgetésen.
Jobban el kívánják ismerni az intézményvezetők munkáját is, akik havi 20-40 ezer forintos többletjuttatást kaphatnak majd. Erre jövőre 3,2 milliárd, 2010-ben 3,3 milliárd forint jut a költségvetésből.
Azt is célként jelölte meg a miniszter, hogy a friss diplomások, a pályakezdők ne hagyják el a pályát. Főiskolai diploma esetében 25 ezer, egyetemi diplománál 40 ezer forintos többlet jár a tervek szerint. Erre 2009-ben 14,2 milliárd forintot szánnak.
Jövő évben az idei 1,1 milliárdról 3 milliárdra nő a minőségi bérpótlék kerete. A kiemelt munkavégzésért járó keresetkiegészítés most 500 intézményt és tízezer pedagógust érint.
Emellett Esélyt teremtő pedagógus elnevezéssel díjat alapítanak: a 300 ezer forintos jutalmat évente százan nyerhetik el.
Ösztönözni szeretnék a tanárokat a kutatómunkára is: kutatótanári ösztöndíjban egy évig az a tanár, pedagógiai szakértő részesülhet, aki közoktatással kapcsolatos kutatómunkát végez. Évente 25 pályázatot hirdetnek meg, pályázatonként 10 millió forintos kerettel.
Hiller István azt mondta, hogy nyitott a javaslatokra, de a költségvetésből biztosított 50 milliárd forinton belül kell maradni.
A megbeszélésen megállapodtak arról, hogy a pedagógusok pótlékáról külön munkacsoportokban is egyeztetnek majd.
Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke fontosnak és szükségesnek tartotta a bejelentett lépéseket, és folytatásukat szorgalmazta.
A PSZ teljes egészében támogatja a programot, amelynek kidolgozásában is részt vettek – mondta. A program jelentős mértékben hozzájárulhat a pedagógus pálya presztízsének emeléséhez – fűzte hozzá.
Az érdekvédő kitért arra, hogy rendkívül fontos a pedagógusok keresetének rendezése, különösen azért, mert tavaly jelentős, 10 százalék körüli keresetveszteség érte őket.
BreuerPress + MTI