A médiafigyelés jelentése, avagy vadászat az újságkivágatokra Observer módra

Magyarországon az Observer Kft. rendelkezik a sajtófigyelés területén a legrégebbi és legnagyobb hagyományokkal. Újabban színesben archiválja a cikkeket, és ingyenesen készít média-statisztikai elemzést ügyfeleinek az Observer.


A köznyelvben a sajtófigyelés (press monitoring, press clipping) kifejezés gyökeresedett meg, bár viszonylag kevesen értik a szó valódi tartalmát. A kifejezés valamikor az 1900-as évek végén keletkezett a német-osztrák nyelvterületen már jelenlévõ Pressebeobachtung tükörfordításaként. A meghatározásba beleértjük az írott és elektronikus sajtó, továbbá az online médiumok meghatározott szempontok szerinti figyelését.
A sajtófigyelés története Párizsban kezdõdött 1879-ben. Egy ötletes ember, Gróf de Chambure észrevette a Société Des Artists kiállításon, miként kutattak Franciaország mûvészei az újságosstandoknál cikkek után, amelyek munkáikról szóltak. De Chambure kihasználta a festõk és szobrászok hiúságát. Elkezdte több napilapból kivágni a híreket és kritikákat, hogy továbbadja õket az érdeklõdõknek. Az élénk érdeklõdés bebizonyította, hogy az ötlet bevált. A gróf hamarosan megalapította Párizsban „Argus de la Presse” (Argus a görög mitológiában egy százszemû óriás) néven az elsõ sajtófigyelõt.
A médiafigyelés (media monitoring) feladata manapság, hogy a gazdasági élet, a piac résztvevõi haladéktalanul hozzájussanak az õket bármilyen szempontból érintõ ismeretekhez, amelyek a médiában megjelentek.
231_20080209115628_414.jpg
Dr. Dóka Péter
OBSERVER Kft.
Ügyvezetõ igazgató
Újabban egyre több hír lát napvilágot az ország legnagyobb médiafigyelõ cégérõl, az Observerrõl, általában valami világszínvonalú fejlesztés kapcsán.
Az idén például elkezdte színesben feldolgozni a lapokat, archívumot adott minden ügyfelének, sõt alapáron elérhetõvé tette a statisztikai elemzést ügyfeleinek. Ezért máshol komoly pénzeket kell fizetni.
Tovább bõvültek a cég adatbázisai, és a rájuk épülõ új szolgáltatások már a jövõ sajtófigyelését képviselik. Számos elem együttesen adja, hogy az Observer egyedülálló a saját területén.
A médiafigyelés során minden anyag elõzetes válogatás nélkül archiválásra kerül (a sajtó 1999 óta, a rádió és televízió 1997-tõl, az online 2000 óta), ezért késõbb bármilyen szóra visszakereshetõ. Megtérülni látszik az a hatalmas munka, amit éveken keresztül a százhúsz munkatárs végzett nap, mint nap, hiszen az Observer 2000-ben piacra lépett a védjegyként levédett biankó alapú szolgáltatásaival. Ezek három folyamatosan bõvülõ adatbázisra épülnek.
796_20080209120625_489.jpg
– A sajtó archívum az eredeti nyomtatott újságok teljes elektronikus és szöveges változatát tartalmazza
– A figyelt televízió- és rádiómûsorok hírmûsorairól szó szerinti, teljes szövegû leirat készül, és archívumba kerülnek az országos csatornák mellett a vidéki rádióadók hírei is
– Az online archívum az eredeti oldalra mutató linkeket tartalmazza
– Mindhárom archívum (a sajtó, a rádió és televízió, az online) egy felületen érhetõ el és kereshetõ
– Mindhárom archívum minden anyaga néhány másodpercen belül elérhetõ az Interneten keresztül
– Az archívumok a nap 24 órájában hozzáférhetõek a hét minden napján, és folyamatosan frissülnek
– A rendszer egyszerre továbbítja egy megadott témában megjelent újságcikk tartalmi összefoglalóját, a cikk eredeti képét és a szöveges változatot, valamint az ugyanebben a témában megjelent rádió, televízió és online anyagokat.
– A program lehetõvé teszi a cikkek és leiratok individuális csoportosítását és elemzését számos szempont szerint.
Az informatikusok folyamatosan fejlesztik a programokat, hiszen az Observer az információáradatra épít, örül az Unió adta új távlatoknak és az információrobbanásnak.
818_20080209120625_935.jpg
A bõvülõ archívum és az erre épülõ új szolgáltatások sok új megrendelõt vonzottak. A cég ügyfelei között szerepel több minisztérium mellett számos public relations és reklámügynökség, multinacionális vállalatok, polgármesteri hivatalok, színházak, múzeumok, sõt magánszemélyek is. Az Observer minden új vevõt megünnepel, és van ünneplésre oka.
A Magyarországon eddig egyedülálló a szoftver, amellyel a médiafigyelés történik, szinte korlátlan számú ügyfelet képes kiszolgálni, így az Observer továbbra is várja azoknak a cégeknek a jelentkezését, akiknek professzionális hírfigyelésre van szüksége.
Portálunk híreit az OBSERVER Médiafigyelõ szemlézi. Híreink megtalálhatók az OBSERVER online sajtófigyelõ adatbázisában, archívumában.
556_20080209120854_812.jpg