„A színvonal a magyar felsőoktatás útja”

– Magyarország hatodik legnagyobb hallgatói létszámú intézménye


Hiller István:
„Óriási változások zajlottak le az elmúlt évtizedekben, Magyarországon megnégyszereződött a hallgatói létszám. Szükséges volt a mennyiségi változás, ám ez a folyamat lezárult. A minőség lépett a mennyiség helyébe. A magyar felsőoktatás útja a színvonal” – fogalmazott köszöntőbeszédében Hiller István oktatási és kulturális miniszter Sopronban, az új Nyugat-magyarországi Egyetem alapítási ünnepségén. Arról is beszélt, hogy a 21. század a tudásról, a tudás megszerzéséről, illetve annak lehetőségeiről szól.
A szakminiszter hangsúlyozta: a magyar hallgatóknak immáron nem egymással kell versenyezniük, hanem a világ egyetemeinek tanulóival. „Ez nekünk kedvez, mert tehetséges nemzet vagyunk, és ennek a versenynek csak nyertesei lehetünk” – tette hozzá Hiller István.
Az új Nyugat-magyarországi Egyetemmel – a Nyugat-magyarországi Egyetem és a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola egyesülésével – az ország hatodik legnagyobb egyeteme jött létre. „Példaértékű, ami Sopronban történt, ugyanakkor a történet itt nem állhat meg. Folytatódik az integráció, ami a minőséget helyezi a középpontba. Az egyesülési törekvéseket támogatni kell, egyúttal vállalni a múltat és a hagyományokat is. A helyes arány megtalálásától függ ennek az új egyetemnek a sikere is” – mondta Hiller István. Egyúttal bejelentette, hogy az egyetem kulturális tevékenységét 20 millió forinttal támogatja, mintegy születésnapi ajándékként.
Faragó Sándor, az új Nyugat-magyarországi Egyetem rektora a soproni ünnepségen kitért arra is, hogy az egyetem – amely 24 helyszínen működik – fejlesztésére 14 milliárd forintot fordítottak, és ez példa nélküli az intézmények történetében.
BreuerPress