Alföldi Róbertet

Hiller István Alföldi Róbertet nevezi ki


Hiller István oktatási és kulturális miniszter a bírálóbizottság javaslata alapján és a Nemzeti Vagyonkezelő Tanács jóváhagyásával Alföldi Róbertet nevezi ki a Nemzeti Színház igazgatójának 2008. július elsejétől. Az új főigazgatónak 2008. január 1-jétől 2008. június 30-ig együtt kell működnie a Nemzeti leköszönő főigazgatójával, Jordán Tamással az átadás-átvétel végrehajtásában, és ez idő alatt önállóan kell előkészítnie a 2008/2009-es évadot.

A miniszter 2007. október 15-én hirdette meg a Kulturális Közlönyben a Nemzeti Színház Zrt. vezérigazgatói posztjának pályázatát. A beadási határidő november 29. volt.
A megadott határidőre 4 érvényes pályázat érkezett be az OKM-be. A bírálóbizottság egyhangúlag eredményesnek hirdette a pályázatot.
A vezérigazgató pályázatban megjelölt főbb feladatai:
o az egyetemes magyar színházművészet legértékesebb hagyományainak továbbvitele
o a Nemzeti magas színvonalú szakmai munkájának, presztízsének biztosítása
o kortárs irányzatok, újító szándékok megjelenítése
o együttműködés az Alapítóval a tervbe vett 2008-as szerkezeti átalakítás során
o 2008-2010 között a költségvetési támogatás (évi 1,7 milliárd Ft) ésszerű, átgondolt felhasználása
o a színház nemzetközi művészi kapcsolatainak bővítése és ápolása
o együttműködés a határon túli magyar színházakkal
o a fiatalok aktív színházra nevelése

A pályázat megszabta, hogy az új főigazgatónak 2008. január 1-jétől 2008. június 30-ig együtt kell működnie a Nemzeti leköszönő főigazgatójával, Jordán Tamással az átadás-átvétel végrehajtásában. Ennek megfelelően a fél éves átmeneti időszakban Jordán Tamás írja alá a Nemzeti szerződéseit, de azokat, amelyek a mandátuma lejárta után is érvényesek, csak Alföldi egyetértésével kötheti meg. Alföldi Róbert február-március hónapokban elkészíti a részletes 2008/2009-es műsortervet, leszerződteti a színészeket és alkotókat.
Az új főigazgató a posztját a szerkezeti átalakításig, de legfeljebb 2013. július 31-éig tölti be.

Alföldi Róbert Jászai-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett színész, rendező 1967-ben született Kalocsán. a színházi fakultációt működtető szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett 1986-ban. 15 évig folytatott klasszikus zongora tanulmányokat. 1991-ben kapott színész diplomát a budapesti Színház-és Filmművészeti Főiskolán. 1992-ben a Vígszínház szerződtette. 1995-ben kezdett el rendezni (Trisztán és Izolda – saját adaptáció). Azóta folyamatosan rendez számos műfajban különböző magyar és külföldi színházakban, valamint a Magyar Rádióban. Rendezései meghívást kaptak különböző nagy nemzetközi fesztiválokra és állandó résztvevője az Országos Színházi Találkozóknak. Műsorvezetője és szereplője különböző televíziós műsoroknak, talkshow-nak. Első önálló festménykiállítása 1999 februárjában nyílt meg. 2000-től szabadúszóként dolgozik. 2006 óta a Bárka Színház igazgatója.

BreuerPress