Medvegyev miniszterelnöknek kérte fel Putyint

Legyen az új kormány miniszterelnöke


Dmitrij Medvegyev elnökké jelölését a duma-választáson a szavazatok 80 százalékát megszerző négy párt hétfőn terjesztette az elnök elé, aki az elgondolást messzemenő támogatásáról biztosította.
A jelenlegi kormány első elnökhelyetteseként tevékenykedő Medvegyev köszönetet mondott az ajánlatért, hogy induljon az elnökválasztáson, s kijelentette: feltétlenül biztosítani kell a nyolc éve (Putyin elnöksége alatt) követett irányvonal folytatását. Ő ugyanis ehhez a feltételhez köti indulását a március 2-án esedékes elnökválasztáson
Hozzátette: a jelenlegi kurzus folytatásához nem elég új elnököt választani. Nem kevésbé fontos a jelenlegi elnök által összeállított, cselekvőképes csapat megőrzése.
Emlékeztetett arra, hogy Putyin vezette a legnagyobb párt, az Egységes Oroszország választási listáját, amely elsöprő győzelmet aratott a december elején tartott parlamenti választáson. „Az új törvényhozó és végrehajtó hatalom csakis ilyen felállásban működhet hatékonyan” – mondta.
Putyin elnök Medvegyev felkérésére még nem válaszolt, de általános feltételezés szerint a kijelölt utód aligha mondhat olyat, amit ne egyeztetett volna Putyinnal.
Nyilvánvaló, hogy ha Medvegyev elnök és Putyin kormányfő lesz, átalakul a hatalmi struktúra, amennyiben az elnöktől a hatalom a kormányfőhöz kerül. Korábban Putyin ugyan hangoztatta, hogy nem lesz miniszterelnök, mert nem lehet az alkotmányt egy személyre szabni, de az Eho Moszkvi rádióállomás szakértői szerint nincs is szükség alkotmánymódosításra. Az érvényes alkotmány ugyanis a kormányfőnek minden szükséges hatalmat biztosít, kivéve a fegyveres testületek főparancsnokságát és az „atomkoffert”. Ami pedig még hiányzik, az egyetlen, egyszerű többséggel elfogadható törvénymódosítással megoldható az állami dumában.
BPI+MTI