Megállapodás születhet a békéről

Condoleezza Rice külügyminiszter, egyúttal arra figyelmeztetett, hogy nincs biztosíték a sikerre.


A Fehér Ház arra törekszik, hogy még a Bush-adminisztráció mandátumának lejárta, 2009 januárja előtt tető alá hozza a békemegállapodást.
Az amerikai diplomácia vezetője a jövő heti annapolisi (Maryland) békekonferencia előtt jelezte: izraeli és palesztin vezetők is ígéretet tettek arra, hogy megegyeznek a független palesztin állam létrejöttének feltételeiről.
„Mindannyian tudjuk, milyen hosszan tartó folyamatról, körülbelül egy évről van szó” – mondta a Rice.
George Bush elnök és Condoleezza Rice izraeli és palesztin vezetőket fogad a jövő héten Washingtonban, majd egy nemzetközi békekonferencián a fővárostól mintegy 80 kilométerre fekvő Annapolisban, Maryland állam székhelyén. Az értekezlet célja, hogy hét év után újra közvetlen béketárgyalások kezdődjenek.
Az amerikai külügyminiszter szerint az Annapolisban kezdődő egyeztetések keretében Izraelnek és a palesztinoknak meg kell majd állapodniuk egymással az államisággal, a területek hovatartozásáról és a népcsoportok jogaival kapcsolatos vitákban.
Rice közölte: a keddi értekezlet napirendjén az izraeli-palesztin kérdésen kívül a Közel-Kelet más lezáratlan kérdései is szerepelnek, egyebek mellett Izrael és Szíria vitája a Golán-fennsík hovatartozásáról.
A külügyminiszter nem közölte, kik vesznek részt a konferencián, a vendégek listája csak a hét végén válik véglegessé. A Fehér Ház mintegy 40 ország képviselőit hívta meg az Marylandi Haditengerészeti Akadémián tartandó egynapos tanácskozásra.
Washington sikert vár az önálló palesztin állam létrehozását célzó egyeztetések elindításától. Elemzők ugyanakkor rámutatnak: a hat évtizedes viszály megoldását célul tűző Bush-kormány erőfeszítéseinek sikerét nagy mértékben gátolhatja Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ehud Olmert izraeli miniszterelnök hazai „politikai gyengesége”.
BreuerPress